Macrokosmos en microkosmos
Boek

Macrokosmos en microkosmos de grote en de kleine wereld : zielevragen, levensvragen, geestesvragen ([2014])/ Rudolf Steiner, vertaald [uit het Duits] door Roel Munniks ; met een nawoord van David Mulder

Voordrachten door de grondlegger van de antroposofie (1861-1925).

Aanwezigheid

Recensie

In de reeks 'Werken en voordrachten' verschijnt sinds 1991 een representatieve selectie van het werk van Rudolf Steiner in het Nederlands. Ze worden steeds beter; deze uitgave documenteert het. Het is een vertaling met commentaar van elf voordrachten die Steiner in 1910, de 'nadagen' van zijn tijd met de theosofen, in Wenen heeft gehouden. De vertaling en de commentaren zijn niet alleen zoals altijd consciëntieus en anderszins voortreffelijk; relatief nieuw zijn de uitvoerigheid, gedegenheid en aandacht voor actuele ontwikkelingen en daaruit voortkomende aandachtspunten in het nawoord (ongeveer 10% van het aantal bladzijden!). De relatief jonge auteur hiervan is een leraar muziek aan een vrije school; zijn ervaringen en inzichten inzake de relatie tussen het lesprogramma zoals dat nu in Nederland is en moet zijn en de antroposofie zoals die in deze voordrachten over het voetlicht komt, zijn een rode draad door zijn bijdrage aan dit boek. Een kritische kanttekening past bij zijn positieve waardering voor de Japanse onderzoeker Masaru Emoto op bladzijde 267; deze man geldt algemeen als het prototype van een pseudo-wetenschapper.

Specificaties

Nederlands | 9789060385739 | 301 pagina's

Titel Macrokosmos en microkosmos : de grote en de kleine wereld : zielevragen, levensvragen, geestesvragen
Auteur Rudolf Steiner
Secundaire auteur Roel Munniks
Type materiaal Boek
Uitgave Zeist : Vrij Geestesleven, [2014]
Overige gegevens 301 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling gebaseerd op: Makrokosmos und Mikrokosmus : die grosse und die kleine Welt. - 3e druk. - Dornach : Rudolf Steiner Verlag, 1988. - (Rudolf Steiner Gesamtausgabe ; Nr. 119)
ISBN 9789060385739
PPN 370438965
Rubriekscode 157.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Antroposofie
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Antroposofie

Relaties/Serie

Werken en voordrachten
Boek

Werken en voordrachten (2011-...)

vol.
Uitgeleend
Rudolf Steiner