Het dikke denkboek
Boek

Het dikke denkboek filosofie voor beginners ([2014])/ Reynier Molenaar, illustraties/cartoons Sieger Zuidersma ; redactie: drs. Norma Montulet MA, Fabien van der Ham

Wie ben ik? Wat is mooi? Via vijftien vragen en grote denkers als Plato en Kant maak je kennis met de westerse filosofie. Met stripachtige zwart-witillustraties, raadsels en interactieve vragen. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar.

Recensie

Dit vrij dikke boek introduceert vijftien grote denkers uit de filosofie (alleen mannen). Het betreft vier klassieke denkers (o.a. Plato, Aristoteles), een middeleeuwer (Aquinas), vroeg-modernen zoals Hume en Kant, en modernen van Marx en Nietzsche tot Bergson en Sartre. Ze komen aan bod rond vragen als: wat is kennis, wat is waarheid, wie ben ik en is het bestaan van God te bewijzen. Bij elk thema/vraag staan ook filosoferende verhaaltjes rond Jesse en Laura, uit het hoofd te leren citaten, ruimte voor aantekeningen, raadsels, quizjes, stripjes en vragen om over na te denken. De bedoeling is om naast een denk- ook doeboek te zijn. Natuurlijk is het boek niet diepgaand, maar kan het inderdaad een aardige introductie op grote vragen zijn. De filosofische vragen zijn tijdloos, de verhaaltjes gedateerd. Hoewel door de uitgever ook aanbevolen als laagdrempelige introductie voor volwassenen zal het voor hen te kinderlijk zijn. Het boek is vooral goed bedoeld, maar de vraag is welke tiener het serieus helemaal zal lezen. Misschien meer een boek waarin gebladerd en voor een werkstuk een hoofdstukje uit gelezen zal worden. Speels doch wat krap vormgegeven. Aardige maar wat volgestampte filosofische introductie voor tieners. Vanaf ca. 12 t/m 18 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789081812122 | 368 pagina's

Titel Het dikke denkboek : filosofie voor beginners
Auteur Reynier Molenaar
Secundaire auteur Sieger Zuidersma ; Norma Montulet
Type materiaal Boek
Uitgave Hilversum : BLOP uitgeverij, [2014]
Overige gegevens 368 pagina's - illustraties - 20 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789081812122
PPN 374358362
Rubriekscode 150
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Filosofie; Geschiedenis
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Filosofie