Hollands Glorie
Boek

Hollands Glorie zeeslagen in de Gouden Eeuw ([2014])/ Peter Sigmond, Wouter Kloek, redactie Lous Zuiderbaan en Toon Vugts

Geschiedenis van de zeeoorlogen en Nederlandse zeehelden in de zeventiende eeuw aan de hand van kunstvoorwerpen en memorabilia in het Amsterdamse Rijksmuseum.

Aanwezigheid

Recensie

Het Rijksmuseum in Amsterdam bezit een uitgebreide collectie schilderijen, andere kunstvoorwerpen en memorabilia betreffende zeeslagen en Nederlandse zeehelden uit de zeventiende eeuw. In dit boek wordt aan de hand van die verzameling de geschiedenis van de Nederlandse vlootaanvoerders nog eens opgehaald, vanaf de Slag op het Haarlemmermeer in 1573 tot en met de Slag bij Kijkduin in 1673. De auteurs, respectievelijk maritiem historicus en kunsthistoricus, staan uitvoerig stil bij de bedoeling van de kunstvoorwerpen: als eerbetoon aan de zeeheld, als voorbeeld ter navolging of als documentatiemateriaal; in een enkel geval fungeerde een schilderij als herinnering aan een gesneuveld familielid. Met name Jacob van Heemskerck, Piet Hein, Maarten en Cornelis Tromp en Michiel de Ruyter worden behandeld, maar ook enkele van hun collega's. Ook de kunstenaars (vooral vader en zoon Van de Velde) en hun opdrachtgevers komen aan de orde. Het boek bevat een groot aantal afbeeldingen, merendeels in kleur, en een korte literatuuropgave. Deze herdruk is voorzien van een nieuwe titel en in lichte mate herzien.

Specificaties

Nederlands | 9789462580237 | 184 pagina's

Titel Hollands Glorie : zeeslagen in de Gouden Eeuw
Auteur Peter Sigmond
Secundaire auteur Wouter Kloek ; Lous Zuiderbaan
Type materiaal Boek
Uitgave Zwolle : W BOOKS, [2014]
Overige gegevens 184 pagina's - illustraties - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Geheel herziene uitgave van: Zeeslagen en zeehelden in de Gouden Eeuw. - Amsterdam : Rijksmuseum ; Amsterdam : Nieuw Amsterdam, 2007. - (Rijksmuseum-dossiers)
ISBN 9789462580237
PPN 370572912
Rubriekscode 937.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zeehelden; Nederland; 17e eeuw ; Zeeoorlogen; 17e eeuw ; Heemskerck, Jacob van ; Hein, Piet ; Tromp, Maarten Harpertsz. ; Tromp, Cornelis ; Ruyter, Michiel Adriaensz. de
PIM Rubriek Nederland
PIM Trefwoord Zeehelden