Moerbeibos
Boek

Moerbeibos roman (2014)/ Dalene Matthee, vertaling [uit het Afrikaans] Rika Vliek

Een Zuidafrikaanse boer probeert rond 1880 zijn jachtgebieden en bezittingen te beschermen tegen industriële plannen van de Engelse regering.

Aanwezigheid

Recensie

Deze roman speelt zich af in Zuid-Afrika, rond 1880. Silas Miggel woont in alle rust met zijn dochter in het Knysnabos, totdat op een dag een groep Italiaanse immigranten een tentenkamp opslaat, om een zijderupskwekerij te beginnen. Als dit totaal mislukt omdat in de kleigrond niet de benodigde moerbeibomen kunnen groeien, begint een zware tijd, zowel voor de Italianen als voor Silas en zijn dochter. Aanvankelijk staat Silas zeer afwijzend tegenover de Italianen, maar steeds meer ziet hij het als zijn (christen)plicht om ze te helpen. In de uitzichtloze situatie worden ze gedwarsboomd door de regering. Ook heeft Silas de zorg voor zijn knappe dochter, die hij wil beschermen tegen de mannen in haar omgeving. Deze roman, die gebaseerd is op waar gebeurde feiten, is geschreven in de ik-vorm, vanuit het perspectief van Silas. Knap wordt de ontwikkeling in de denkwijze van Silas beschreven. Het christelijk element komt slechts zelden aan de orde. Wel een roman voor doorzetters; af en toe is het wel veel van hetzelfde. De Zuid-Afrikaanse schrijfster (1938) werd vooral bekend door 'Fiela's dochter', dat ook verfilmd werd. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789088653230 | 399 pagina's

Titel Moerbeibos : roman
Auteur Dalene Matthee
Secundaire auteur Rika Vliek
Type materiaal Boek
Editie Herziene editie;
Uitgave Utrecht : De Groot Goudriaan, 2014
Overige gegevens 399 pagina's - kaart - 22 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: Kampen : De Groot Goudriaan, 2000 - Vertaling van: Moerbeibos. - Kaapstad : Tafelberg-Uitgewers, 1993. - Oorspronkelijke uitgave: 1987
ISBN 9789088653230
PPN 372584586
Genre historische roman - protestants milieu
Thematrefwoord Zuid-Afrika; 19e eeuw
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Bostrilogie
Boek

Bostrilogie (2014)

vol. tweede deel
Uitgeleend
Dalene Matthee