Zaytoun
DVD

Zaytoun ([2014])/ directed by Eran Riklis

Een Israëlische gevechtspiloot wordt in 1982 boven Beiroet neergeschoten en heeft de hulp van een Palestijns jongetje nodig om weer de veilige zone te kunnen bereiken.

Recensie

Roadmovie uit 2012 geregisseerd door de Israëlische Eran Riklis (Lemon tree) met hoofdrolspelers Stephen Dorff (Brake) en Abdallah El Akal. Tijdens de Libanonoorlog van 1982 wordt het vliegtuig van de Israëlische gevechtspiloot Yoni beschoten en stort neer in vijandelijk gebied. Yoni wordt als gijzelaar vastgehouden in een Palestijns vluchtelingenkamp in Libanon. Een van zijn bewakers is de twaalfjarige Palestijnse wees Fahed. Ondanks de haat die Fahed koestert tegen Israëli's, is hij wel bereid om in het geheim te onderhandelen met Yoni over zijn vrijlating, mits Yoni Fahed meeneemt naar Israël. Fahed vlucht weg, samen met de in boeien geslagen Yoni en een olijfboompje die zijn vader destijds op zijn vlucht meenam uit zijn geboortedorp. Tijdens de zeer gevaarlijke tocht leren Yoni en Fahed elkaar beter kennen en ontstaat er een bijzondere vriendschap. In de buitenlandse pers is de film positief kritisch ontvangen: De film schept een té idealistisch beeld, ook de keuze van de Amerikaanse acteur Stephen Dorff is niet al te gelukkig. Maar de rol van Fahed komt wel goed uit de verf, zijn missie is ontroerend, ook het landschap is mooi in beeld gebracht. Winnaar van de aanmoedigingsprijs van het Toronto International Film Festival.

Specificaties

Engels | 8716777951095

Titel Zaytoun
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Eran Riklis ; Stephen Dorff ; Alice Taglioni
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : A-Film, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (107 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Stephen Dorff, Alice Taglioni, Loai Nofi. - Engels, Arabisch en Hebreeuws gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Groot-Brittannië, 2012
ISBN 8716777951095
PPN 380131560
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Palestijnse kwestie
Taal Engels