Miele
DVD

Miele ([2014])/ regia di Valeria Golino

Een jonge vrouw haalt illegaal inslaapmiddelen naar Italië om terminaal zieken de kans te geven om vredig te sterven. Dan ontmoet ze iemand die niet terminaal is, maar toch niet verder wil leven.

Recensie

Italiaans drama uit 2013 en regiedebuut van de Italiaanse actrice Valeria Golino, gebaseerd op het boek 'Vi perdono' van Angela del Fabbro. De stoere Irene (Jasmine Trinca) pleegt op verzoek illegaal euthanasie bij terminaal zieken. Ze smokkelt medicijnen die bedoeld zijn om honden in te laten slapen voor haar patiënten van Mexico naar Italië. Irene houdt haar dubbelleven strikt geheim tot ze in aanraking komt met haar volgende patiënt. Deze man, Grimaldi (Carlo Cecchi), blijkt helemaal niet doodziek te zijn, maar levensmoe. Hierdoor raakt Irene in gewetensnood. Ze eist haar medicijn terug van Grimaldi, maar hij geeft niet toe. Noodgedwongen leren Irene en Grimaldi elkaar beter kennen en probeert Irene hem op andere gedachten te brengen. Dana Linssen (NRC, 5-3-'14) geeft 3 (van 5) sterren: 'Golino laat haar film geen standpunt innemen, (...) Dat is enerzijds spannend, want het daagt de toeschouwer uit zelf een mening te formuleren.' Fabian Melcher (Telegraaf, 6-3-'14) geeft ook 3 sterren. Hij vindt de film niet 'heel verrassend of diepgravend', 'maar dankzij het sterke spel van de hoofdrolspeelster Jasmine Trinca ga je er wel volledig in mee'. Winnaar van verschillende prijzen, waaronder twee Italiaanse Golden Globes voor de beste film en beste actrice.

Specificaties

Italiaans | 8717149482710

Titel Miele
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Valeria Golino ; Jasmine Trinca ; Carlo Cecchi ; Vinicio Marchioni ; Angela Del Fabbro
Type materiaal DVD
Uitgave Amsterdam : Homescreen, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (ongeveer 96 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Jasmine Trinca, Carlo Cecchi, Vinicio Marchioni. - Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld. - Gebaseerd op de roman 'Vi perdono' van Angela Del Fabbro - Videoversie van de film: Italië, 2013
ISBN 8717149482710
PPN 380439239
Genre sociale roman
Thematrefwoord Euthanasie
Taal Italiaans