Kuma
DVD

Kuma ([2014])/ regie Umut Dag

Na de bruiloft in Turkije verhuist Ayse met haar nieuwe schoonfamilie naar Wenen om bij hen in te komen wonen in een krap appartement. Zij heeft veel moeite met haar nieuwe leefsituatie.

Recensie

Debuutfilm en familiedrama uit 2012 van de Oostenrijks-Koerdische regisseur Umut Dag. De negentienjarige Turkse Ayse (Begüm Akkaya) wordt uitgehuwelijkt aan Hasan. Zij woont op het platteland van Turkije en hij woont samen met zijn familie in een krap flatje in Wenen. Ayse krijgt een cultuurschok te verwerken, wanneer haar nieuwe leven in de besloten Turkse immigrantengemeenschap van Wenen gaat beginnen. Dan blijkt het huwelijk met Hasan ook nog eens schijn te zijn: ze is niet getrouwd met Hasan, maar met zijn vader Mustafa! Fatme, de vrouw van Mustafa, heeft kanker en zal niet lang meer leven. Zowel Mustafa, als Fatme denken dat Ayse een goede tweede vrouw en moeder zal zijn, maar hun kinderen denken daar heel anders over. Jos van der Burg (Parool 5-9-'12) geeft 3 (van de 5) sterren: 'Kuma is een knappe, fraai geacteerde studie van een extreme familiecultuur. Jammer dat hij te veel dramatische onderwerpen opvoert. Het bizarre uitgangspunt levert genoeg drama op'. Monica Meijer (Cinemagazine 22-8-'12) geeft 31/2 ster: 'Kuma' is een fijn en gevoelig portret van een buitengewone situatie, die echter levensecht aanvoelt. Een mooie film van een veelbelovende regisseur'.

Specificaties

Duits

Titel Kuma
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Umut Dag ; Begüm Akkaya ; Nihal G. Koldas
Type materiaal DVD
Uitgave Arnhem : Contact Film, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (93 min.) - kleur, geluid - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Begüm Akkaya, Nihal G. Koldas, Vedat Erincin, Murathan Muslu. - Duits en Turks gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Oostenrijk, 2012
PPN 380510715
Genre familieroman - psychologische roman
Thematrefwoord Turkse migranten ; Wenen
Taal Duits