Ik ben een gorilla
Boek

Ik ben een gorilla ([2014])/ Katherine Applegate, met illustraties van Patricia Castelao ; vertaald [uit het Engels] door Harry Pallemans

Gorilla Ivan leeft al heel lang in een kooi in een winkelcentrum. Hij moet driemaal per dag kunstjes opvoeren. Als zijn eigenaar een baby-olifant koopt, besluit Ivan om zichzelf en het olifantje een beter leven te bezorgen. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Ivan is een gorilla. Hij woont in een winkelcentrum waar hij gedwongen wordt het winkelpubliek te amuseren, o.a. door het maken van tekeningen. Wanneer hij gezelschap krijgt van een babyolifant, brengt dit een grote verandering in zijn leven. Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurde 27 jaar durende gebeurtenis in Amerika. Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm, in korte hoofdstukjes en alinea's en in een directe schrijfstijl. Ivan vertelt wat hij ziet, hoort en voelt vanuit zijn hok. Hij neemt de lezer mee in zijn gedachtewereld. De schrijfster uit hiermee haar verontwaardiging over de behandeling van wilde dieren. Zij beschrijft dit soms in heftige passages, maar verzacht deze dan weer met situaties waarin ontroerende vriendschap de overhand heeft, zonder sentimenteel of moraliserend te worden. Het zoetsappige einde strookt dan ook niet met het verhaal als geheel. Winnaar van de Newbery Medal 2013. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789401418683 | 300 pagina's

Titel Ik ben een gorilla
Auteur Katherine Applegate
Secundaire auteur Patricia Castelao ; Harry Pallemans
Type materiaal Boek
Uitgave Tielt : Lannoo, [2014]
Overige gegevens 300 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: The one and only Ivan. - New York : HarperCollins Children's Books, (c)2012
ISBN 9789401418683
PPN 380685515
Genre dierenleven
Thematrefwoord Dieren ; Dierenmishandeling
Taal Nederlands