Het verhaal van Mascopiro
Boek

Het verhaal van Mascopiro (mei 2014)/ Marc de Bel, met illustraties van Frieda Van Raevels ; foto's: Dries Segers en Debbie Eraly

Spikkel en Spekkie vinden in het bos een jerrycan met giftige vloeistof. Een vriend van opa Bolster vertelt hen over de nog grotere problemen in zijn land. Met informatie over het Amazonegebied. AVI-M6. Vanaf ca. 8 jaar.

Recensie

Spikkel en Spekkie, een muizenmeisje en een rattenjongen, wonen in België. De twee vrienden weten te voorkomen dat een jerrycan met gif in de beek belandt. Mascopiro, een agouti uit Peru, vertelt over de ontbossing en de vergiftiging door kwik in het Amazonegebied. De meerwaarde van het boek zit vooral in het tweede, sterk informatieve gedeelte met foto's over de situatie in Peru en de gevolgen wereldwijd door vermindering van de bijenstand en ontbossing in het algemeen. De schrijfstijl in het eerste gedeelte is verhalend en ietwat braafjes; het woordgebruik enigszins oubollig (jolijt, rakkers) ondanks kreten als jiehaa en cool. De dieren leven en gedragen zich als mensen, hetgeen niet overal effectief is met het oog op een natuurgetrouwe beeldvorming. De leesbaarheid is verhoogd door het gebruik van de tegenwoordige tijdsvorm, de indeling in hoofdstukken, de ruime bladspiegel en de vele gekleurde grotere en kleinere tekeningen. Het gehanteerde kikvorsperspectief vergroot de betrokkenheid. Onafhankelijk te lezen van de andere delen. Vanaf ca. 9 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789462341869 | 59 pagina's

Titel Het verhaal van Mascopiro
Auteur Marc De Bel
Secundaire auteur Frieda Van Raevels ; Dries Segers
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Sint-Niklaas : Abimo, mei 2014
Overige gegevens 59 pagina's, 22 ongenummerde pagina's - illustraties, kaart - 25 cm
Annotatie Uitgave in opdracht van Bos+ en FedOs binnen het project 'Wat diepe wortels vertellen aan jonge knoppen'
ISBN 9789462341869
PPN 380677202
Thematrefwoord Milieu ; Amazonegebied
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Spikkel en Spekkie
Boek

Spikkel en Spekkie (2010-...)

vol.
Uitgeleend