De stille kamer
Boek

De stille kamer (2014)/ Herbjørg Wassmo, uit het Noors vertaald door Paula Stevens

Een Noors tienermeisje probeert de herinneringen aan haar incestueuze stiefvader te ontvluchten. Vervolg op 'Het huis met de blinde serre'.

Recensie

Het verhaal van Tora, dochter van een Duitse vader en een Noorse moeder, speelt zich af in de jaren vijftig van de 20e eeuw in het barre noorden van Noorwegen. Nadat zij in het eerste deel 'Het huis met de blinde serre'* als 'dat moffenjong' bruut wordt vernederd en telkens weer door de stiefvader wordt verkracht, kan de tiener nu in haar stille kamer haar eigen 'ik' ontdekken, omdat de als brandstichter ontmaskerde stiefvader het eiland enige tijd moet verlaten. Door eigen wilskracht en hulp lukt het Tora op het vaste land de middelbare school te bezoeken. Zwanger door 'hem' leidt zij een eenzaam bestaan. Het kind wordt dood geboren en Tora keert op eigen kracht terug naar de mensen. Op een indringende, behoedzame, bijna ouderwetse manier schetst Wassmo (1942) voor een breed lezerspubliek het beeld van een jonge, sterke vrouw in een verschikkelijke leefomgeving. Gevolgd door het derde deel van de Tora-trilogie, 'Huidloze hemel'. Alle delen van deze romantrilogie sluiten op elkaar aan. Gebonden boek in zakformaat; kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789462370890 | 508 pagina's

Titel De stille kamer
Auteur Herbjørg Wassmo
Secundaire auteur Paula Stevens
Type materiaal Boek
Editie Vijfde druk;
Uitgave Breda : World Editions, 2014
Overige gegevens 508 pagina's - 15 cm
Annotatie Uitgave in samenwerking met De Geus BV - Oorspronkelijke Nederlandse uitgave: Breda : De Geus, 1996. - (Geuzenpocket ; 93) - Vertaling van: Det stumme rommet. - Oslo : Gyldendal Norsk Forlag, 1983
ISBN 9789462370890
PPN 375921656
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Incest ; Noorwegen
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Tora-trilogie
Boek

Tora-trilogie (2001-...)

vol. 2
Uitgeleend
Herbjørg Wassmo