De generaal in zijn labyrint
Boek

De generaal in zijn labyrint roman (2014)/ Gabriel García Márquez, vertaald uit het Spaans door Mieke Westra

De laatste zeven maanden uit het leven van Latijns-Amerika's meest legendarische vrijheidsstrijder, Simón Bolívar (1783-1830).

Recensie

Een opvallend getrouwe historische roman over Spaans-Amerika's meest legendarische vrijheidsstrijder: Simón Bolívar (1783-1830). Het boek volgt hem gedurende de laatste zeven maanden van zijn leven, maar door de uitvoerige terugblikken krijgt ook de voorafgaande periode gestalte. Bolívar is aan het einde van zijn leven doodziek. Zijn politieke rol is zo goed als uitgespeeld. Hij wil naar Europa om daar zijn oude dag te slijten, maar om onduidelijke redenen verlaat hij Amerika niet. De diep ontgoochelde, wegschrompelende man stelt vast dat de droom waarvoor hij zijn leven lang heeft gevochten - één sterke federale Spaans-Amerikaanse natie - geen werkelijkheid is geworden. En nooit zal worden: het pas bevrijde continent lijkt onregeerbaar, ten prooi als het is aan de heftige, gewelddadige twisten tussen de verschillende partijen. Zo is Bolívar in deze roman de onheilsbode van de tragische geschiedenis die destijds voor het jonge, onafhankelijke Spaans-Amerika in het verschiet lag. Bevat een beknopte chronologie van het leven van Simón Bolívar, een historische kaart van Groot-Colombia en Peru en een verklarende woordenlijst. Normale druk.

Specificaties

Nederlands | 9789029090384 | 303 pagina's

Titel De generaal in zijn labyrint : roman
Auteur Gabriel García Márquez
Secundaire auteur Mieke Westra
Type materiaal Boek
Editie Zevende druk;
Uitgave Amsterdam : Meulenhoff, 2014
Overige gegevens 303 pagina's - kaarten - 21 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 1989 - Vertaling gebaseerd op: El general en su laberinto. - Madrid : Mondadori España, 1989. - (Narrativa Mondadori)
ISBN 9789029090384
PPN 377051136
Genre historische roman
Thematrefwoord Bolivar, Simon ; Latijns-Amerika; 19e eeuw
Taal Nederlands