Een land van waan en wijs
Boek

Een land van waan en wijs geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur ([2014])/ Rita Ghesquière, Vanessa Joosen, Helma van Lierop-Debrauwer (redactie)

Overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandstalige jeugdliteratuur. Met aandacht voor genres als fantasieverhalen, informatieve jeugdboeken, adolescentenliteratuur en games.Overzicht van de ontwikkeling van de Nederlandstalige jeugdliteratuur. Met aandacht voor genres als fantasieverhalen, informatieve jeugdboeken, adolescentenliteratuur en games. Met zwart-witillustraties. Voor o.a. vakcollecties jeugdliteratuur.

Aanwezigheid

Recensie

In dit kloeke historisch overzicht van de jeugdliteratuur behandelen 17 zeer vakbekwame auteurs 'de belangrijkste genres, auteurs en boeken die de ontwikkelingen hebben bepaald, met de nadruk op de twintigste eeuw'. De inleiding begint bij Plato en gaat in rap tempo langs de 'spraakmakende pedagogen, filosofen en maatschappelijke hervormers' van de eeuwen die volgen om te eindigen in onze tijd bij de vraag hoe relevant kinderboeken nog voor kinderen zijn. Daarna komen 16 genres aan bod, van oud (sprookjes, poëzie) tot nieuw (verfilmingen, apps). Ze worden beschreven via de teksten zelf, het kindbeeld in een bepaalde periode, de verhouding tussen jeugd(literatuur) en volwassenen(literatuur) en het internationaal perspectief. Zo ontstaat heel mooi een samenhang tussen de hoofdstukken, die overigens goed los te lezen zijn. En krijgt de lezer op een overzichtelijke manier de dynamiek mee tussen de verschillende ontwikkelingen waarbij een genre ontstaat, groeit en bloeit. Geslaagde opzet die de geschiedenis van de Nederlandstalige en Friese jeugdliteratuur zowel van een theoretische fundering voorziet als heel toegankelijk maakt. Met kleine zwart-witillustraties, uitgebreide registers en bibliografie. Voor o.a. bibliothecarissen, leerkrachten, studenten Nederlands en van pabo's.

Specificaties

Nederlands | 9789045027661 | 575 pagina's

Titel Een land van waan en wijs : geschiedenis van de Nederlandse jeugdliteratuur
Secundaire auteur Rita Ghesquière ; Vanessa Joosen ; Helma van Lierop-Debrauwer
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Atlas Contact, [2014]
Overige gegevens 575 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789045027661
PPN 372490425
Rubriekscode Nederlands 851
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Jeugdliteratuur; Nederland; Geschiedenis ; Jeugdliteratuur; Vlaanderen; Geschiedenis
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Jeugdliteratuur