Jimmy's hall
DVD

Jimmy's hall ([2014])/ music George Fenton, screenplay Paul Laverty ; producer Rebecca O'Brien ; director Ken Loach

In 1932 heropent Jimmy Gralton tegen de zin van de pastoor en de lokale autoriteiten het dorpshuis waar de jeugd kan dansen en discussieren.

Recensie

Speelfilm uit 2014 van de Engelse regisseur Ken Loach, die een groot aantal films heeft gemaakt, o.a. The wind that shakes the Barley en Looking for Eric. Het verhaal is gebaseerd op ware gebeurtenissen. In 1932 keert Jimmy Gralton (Barry Ward) na een verblijf van tien jaar terug naar Ierland om zijn moeder op de boerderij te helpen. Hij wil geen moeilijkheden meer met de katholieke kerk en de autoriteiten, maar heropent toch 'The Hall', het dorpshuis waar zijn dorpsgenoten, en vooral de jongeren, kunnen dansen (op Ierse èn op jazzmuziek) en discussiëren over literatuur en politiek. Pastoor Sheridan (Jim Norton) ageert fel tegen het danshuis. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 14-8-'14): 'deze keer blijft zijn film erg steken aan de oppervlakte. Met als gevolg dat de onmiskenbare tragiek - Hall wordt verbannen uit zijn eigen land - minder overtuigt.' Dana Linssen (NRC 13-8-'14): 'Je merkt dat Jimmy een vehikel is voor de ideeën van Loach en Laverty over gemeenschapszin. (...) En daarin liggen ook in deze Loach weer kracht en ontroering: hij is helemaal niet zo dogmatisch als het vooroordeel wil. Hij zoekt, om het maar even ouderwets te zeggen, veel meer nuance dan zijn tegenstanders toelaten.' Loach was in Cannes genomineerd voor een Gouden palm.

Specificaties

Engels | 5414939814914

Titel Jimmy's hall
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Ken Loach ; Barry Ward ; Paul Laverty ; George Fenton
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Cinéart, [2014]
Overige gegevens 1 dvd-video (106 min.) - kleur, geluid, breedbeeld (16:9) - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Barry Ward, Simone Kirby, Jim Norton. - Engels gesproken, Frans nagesynchroniseerd, Frans en Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Groot-Brittannië : Sixteen Films, 2014 - Bevat tevens: Making of (33 min.)
ISBN 5414939814914
PPN 38365579X
Genre sociale roman - historische roman
Thematrefwoord Ierland; 1921-1930
Taal Engels