Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
De verbeelders
Boek

De verbeelders Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw ([2014])/ Saskia de Bodt, met medewerking van Jeroen Kapelle, Annemiek Overbeek, Annemiek Rens, Bregje Hofstede, Jacques Dane, Jozefien de Leest en Theo Gielen

Chronologisch overzicht in zes tijdvakken van Nederlandse illustratoren in de twintigste eeuw.Historisch overzicht van Nederlandse illustratoren van (jeugd)boeken in de twintigste eeuw. Met illustratorportretten en veel illustraties in kleur en zwart-wit. Voor o.a. vakcollecties jeugdliteratuur.

Aanwezigheid

  • Aanwezig
    8-14 jaar - 2e verd. - Denken en Dromen - Schrijvers en boeken BOEKILLUSTRATIES BODT

Recensie

Kunsthistoricus en bijzonder hoogleraar Illustratie Saskia de Bodt heeft samen met haar team een omvangrijk chronologisch overzicht van Nederlandse illustratoren in de twintigste eeuw samengesteld. Het gaat hier vooral om 'de positie van de illustrator en over zijn werk als boekillustrator', van boeken voor kinderen en boeken voor volwassenen. Per tijdvak, er zijn er zes, is er eerst een historische inleiding waarin verbanden worden gelegd tussen illustraties en kunst, literatuur, cultuur, politiek, maatschappij, opvoeding en educatie. Vervolgens wordt een aantal illustratoren uitgelicht dat de stijlontwikkelingen van dat tijdvak goed laat zien. De tekst, in twee kolommen, is goed te begrijpen, al worden kunsthistorische begrippen (symbolisme, expressionisme) bekend verondersteld. En soms is er een aanname die enigszins uit de toon valt (bv. over 'De vier kroonpretendenten' of 'De voorlezer'). Desondanks is het een prachtig boek, met veel interessante informatie en heel veel mooi beeldmateriaal. Elke pagina bevat afwisselend tekeningen, prenten, aquarellen en gravures in allerlei formaten. Met personenregister. Zo wordt het veelzijdige illustratievak in dit historisch overzicht op gepaste wijze geëerd. Voor een ieder die geïnteresseerd is in (kinder)boekillustraties.

Specificaties

Nederlands | 9789460041877 | 327 pagina's

Titel De verbeelders : Nederlandse boekillustratie in de twintigste eeuw
Auteur Saskia de Bodt
Secundaire auteur Jeroen Kapelle
Type materiaal Boek
Uitgave Nijmegen : Uitgeverij Vantilt, [2014]
Overige gegevens 327 pagina's - illustraties - 30 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789460041877
PPN 376008636
Rubriekscode 684.94
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Boekillustraties; Nederland; 20e eeuw
PIM Rubriek Schrijvers en Boeken
PIM Trefwoord Boekillustraties