Bewustzijn van het leven
Boek

Bewustzijn van het leven (2014)/ Jiddu Krishnamurti, voorwoord van Aldous Huxley ; vertaling [uit het Engels]: Imago Mediabuilders, May Verheyen

De spirituele leider (1895-1986) daagt zijn toehoorders uit om bewust te worden van het leven, zonder dwang van leerstellingen en dogma's.

Aanwezigheid

Recensie

Tijdloos boek uit 1954 over de ontdekkingstocht door de menselijke geest. De schrijver stelt zichzelf en de lezer de vraag of door het denken problemen kunnen worden opgelost en innerlijke vrijheid kan worden verkregen. Met name het tweede gedeelte van het boek laat een interactie zien tussen de vragen van de toehoorders en de non-conformistische antwoorden van de auteur, in de vorm van een gesprek tussen vrienden. De onderwerpen zijn divers en nog steeds actueel: over zingeving, gewaarzijn, zelfkennis en nog veel andere spirituele onderwerpen. Opvallend is hierbij een prikkelende, uitdagende houding, waarbij de schrijver aangeeft kritisch te zijn en bij geen enkele bestaande stroming te willen worden ingedeeld. Daardoor bestaat het gevaar om ongewild eigen dogma's te scheppen. Mede door de tegendraadsheid is het boek soms lastig te lezen en kan het bij de lezer irritatie opwekken; bovendien is de schrijfstijl enigszins gedateerd. Opvallend is het voorwoord van Aldous Huxley, een goede vriend en geestverwant van de in 1986 overleden auteur.

Specificaties

Nederlands | 9789045316468 | 236 pagina's

Titel Bewustzijn van het leven
Auteur J. Krishnamurti
Instelling /Imago Mediabuilders
Secundaire auteur Aldous Huxley ; May Verheyen
Type materiaal Boek
Uitgave Amersfoort : BBNC uitgevers, 2014
Overige gegevens 236 pagina's - 21 cm
Annotatie Vertaling van: The first and last freedom. - Ojai, Californië : Krishnamurti Foundation of America, (c)1954
ISBN 9789045316468
PPN 372490565
Rubriekscode 158.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Zelfverwerkelijking
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Zelfverwerkelijking