Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
Het raadsel Spinoza
Boek

Het raadsel Spinoza roman (oktober 2014)/ Irvin D. Yalom, Nederlandse vertaling [ut het Engels] Miebeth van Horn

De Nederlandse 17e-eeuwse filosoof Spinoza leidt een moedig en wijs leven, iets wat een antisemitische nazi twee eeuwen later maar moeilijk kan rijmen met het feit dat hij Joods was.

Aanwezigheid

Recensie

De filosoof Spinoza staat bij velen in hoog aanzien maar geldt algemeen als een enigmatische persoonlijkheid, misschien minder door zijn filosofie dan door de feiten van zijn leven. Biografische gegevens zijn nauwelijks bekend. Deze roman is geschreven om het raadsel rondom de persoon van Spinoza te ontrafelen en om duidelijk te maken hoe Spinoza zijn evenwichtigheid en standvastigheid heeft kunnen herwinnen nadat hij door de Joodse gemeenschap werd buitengesloten. Aan het boek ligt ten grondslag het idee om het raadsel Spinoza op te lossen door een ander, minstens zo groot raadsel op te lossen: waarom was de nazi-ideoloog Franz Rosenberg zo in Spinoza geïnteresseerd? Het verhaal, verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller, speelt zich beurtelings af in het Amsterdam van de 17e eeuw en het Berlijn van het begin van de 20e eeuw. De oppositie tussen Spinoza en de nazi-ideoloog Rosenberg creëert een vervreemdende spanning, waar niet iedere lezer zich prettig bij zal voelen. Toch zal de belangstelling voor het boek redelijk groot zijn. De Amerikaanse psychiater schreef eerder romans over Nietzsche en Schopenhauer. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789460038945 | 432 pagina's

Titel Het raadsel Spinoza : roman
Auteur Irvin D. Yalom
Secundaire auteur Miebeth van Horn
Type materiaal Boek
Editie Twaalfde druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, oktober 2014
Overige gegevens 432 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Eerste druk februari 2012 - Met literatuuropgave - Vertaling van: The Spinoza problem. - New York : Basic Books, (c)2012
ISBN 9789460038945
PPN 377416886
Thematrefwoord Antisemitisme ; Spinoza, Benedictus de ; Nazi's
Taal Nederlands