Liefhebben
Boek

Liefhebben een kunst, een kunde (2014)/ Erich Fromm, vertaling [uit het Engels] Arie Treurniet & Jakob Mordegaai

Na de bespreking van de verschillende typen van liefde als erotische, naasten- en moederliefde wijst de auteur op de voor deze principieel menselijke levensbehoefte schadelijke tendensen in de moderne samenleving.

Aanwezigheid

Recensie

In deze beschouwing zet de bekende psycholoog de betekenis van het liefhebben voor de ontplooiïng van het mens-zijn uiteen. Centraal staat het tweede hoofdstuk met een theoretische beschouwing over het liefhebben, waarbij verschillende populaire betekenissen van het woord liefde worden ontmaskerd. Het gaat in de liefde niet zozeer om het object, maar het vermogen om lief te hebben. Fundamenteel richt zich dit tot alle mensen, juist als mensen (de naastenliefde). Op basis daarvan wordt dit nader verbijzonderd in de ouderliefde, de erotische liefde, de zelfliefde en de liefde tot God. In het vijfde hoofdstuk laat de schrijver zien, hoe moeilijk dit is in onze moderne kapitalische samenleving. In een laatste hoofdstuk wordt de inoefening van het liefhebben uiteengezet door discipline, concentratie, waakzaamheid en speciaal wat het liefhebben betreft onder andere door overwinning van het narcisme, vertrouwen in zichzelf en anderen. Voor iedereen, voor wie de liefde belangrijk is. De veertiende editie uit 1995 was geactualiseerd; daarvan is dit een ongewijzigde herdruk.

Specificaties

Nederlands | 9789061315841 | 159 pagina's

Titel Liefhebben : een kunst, een kunde
Auteur Erich Fromm
Secundaire auteur Arie Treurniet
Type materiaal Boek
Editie Negentiende druk;
Uitgave Utrecht : Erven J. Bijleveld, 2014
Overige gegevens 159 pagina's - 23 cm
Annotatie 1e druk Nederlandse uitgave: 1962 - Met literatuuropgave - Vertaling van: The art of loving. - New York : Harper & Row, 1956. - (World perspectives ; vol. 9)
ISBN 9789061315841
PPN 376287268
Rubriekscode 415.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Liefde
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Liefde