Rampspoedige reizen door Rusland en Perzië in de zeventiende eeuw
Boek

Rampspoedige reizen door Rusland en Perzië in de zeventiende eeuw (2014)/ Jan Struys, uitgave door Kees Boterbloem

Verslag van een Nederlandse zeeman die in 1668 in dienst trad van de tsaar, maar in Rusland midden in een oorlog belandde en slechts met veel moeite en ontberingen het vege lijf wist te redden.

Aanwezigheid

Recensie

Jan Struys was een zeilmaker uit Wormer die in 1668 in Russische dienst trad om mee te werken aan de opbouw van een vloot. In Rusland belandde hij samen met andere Nederlandse zeelieden midden in een oorlog en een opstand van Kozakken. Hij en zijn metgezellen trachtten te ontkomen aan het geweld door uit te wijken in de richting van Perzië, maar ook daar zat het Jan niet mee; hij werd tot slaaf gemaakt. Uitgebreid vertelt hij over de gruwelen waarvan hij getuige was. Tenslotte wist hij zijn vrijheid te verwerven en terug te komen in Nederland. Daar werd zijn avontuurlijke relaas opgetekend door de broodschrijver Olfert Dapper, bekend door zijn landenbeschrijvingen. In het boek staan dan ook veel bijzonderheden over het leven en de gewoonten van de Russen en Perzen naast veel geografische wetenswaardigheden. De tekst is door de bewerker omgezet in modern Nederlands (niet geheel feilloos) en per hoofdstuk voorzien van verklarende eindnoten in zeer kleine druk. Geïllustreerd met enkele reproducties van gravures uit de eerste druk van 1676. Voor liefhebbers van oude reisverslagen en geïnteresseerden in het oude Rusland en Perzië.

Specificaties

Nederlands | 9789082077933 | 392 pagina's

Titel Rampspoedige reizen door Rusland en Perzië in de zeventiende eeuw
Auteur Jan Struys
Secundaire auteur Kees Boterbloem
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Panchaud, 2014
Overige gegevens 392 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Hertaling van een keuze uit: Drie aanmerkelijke en seer rampspoedige reysen door Italien, Griekenlandt, Lijflandt, Moscovien, Tartarijen, Meden, Persien, Oost-Indien, Japan ... aangevangen anno 1647 .... - t'Amsterdam : by Jacob van Meurs, 1676
ISBN 9789082077933
PPN 383063566
Rubriekscode Rusland 992.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Rusland; 17e eeuw; Reisbeschrijvingen ; Perzië; 17e eeuw; Reisbeschrijvingen
PIM Rubriek Landen en Volken
PIM Trefwoord Rusland