Brandhaarden
Boek

Brandhaarden de komende crises in Europa ([2015])/ George Friedman, vertaling [uit het Engels]: Conny Sykora en Vera Sykora

Historisch getinte analyse van diverse geopolitieke spanningen binnen Europa, die volgens de Amerikaanse auteur en politicoloog kunnen leiden tot nieuwe conflicten.

Aanwezigheid

Recensie

Amerikanen maken zich graag zorgen over Europa. Niets lijkt daar te gaan zoals het volgens hen eigenlijk zou moeten. Steeds weer levert het oude continent problemen op, die alleen met hulp van de VS opgelost lijken te kunnen worden. Volgens Friedman, oprichter en directeur van een bedrijf dat politieke informatie verzamelt en verkoopt, smeulen er talrijke kleine vuurtjes in Europa, die zomaar kunnen uitbarsten tot grote brandhaarden. Hij stoelt zijn overtuiging op een historisch getinte analyse van breuklijnen die het werelddeel zouden kenmerken. Wrok en argwaan zouden die in stand houden, immigratie en verkeerd sociaal beleid zoals het multiculturalisme dreigen ze aan te wakkeren, terwijl achterblijvende economische groei ze kan verscherpen. Hoewel niet zonder hoop, is Friedmans opiniërende relaas tamelijk pessimistisch, terwijl het ondanks de pretentie van historisch-culturele diepgang toch wat aan de oppervlakte blijft. Literatuurverwijzingen ontbreken. Met een aantal kaartjes in zwart-wit.

Specificaties

Nederlands | 9789000345151 | 348 pagina's

Titel Brandhaarden : de komende crises in Europa
Auteur George Friedman
Secundaire auteur Conny Sykora
Type materiaal Boek
Uitgave Houten : Spectrum, [2015]
Overige gegevens 348 pagina's - illustraties - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Flashpoints. - New York : Doubleday, (c)2015
ISBN 9789000345151
PPN 383659981
Rubriekscode 905.1
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Europa; Cultuurgeschiedenis; 20e eeuw ; Europa; Politieke geografie
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Europa