Leviathan
DVD

Leviathan ([2015])/ een film van Andrey Zvyagintsev

Het leven van een automonteur in Noord-Rusland komt op zijn kop te staan wanneer de burgemeester van de stad zijn bedrijf, zijn huis en zijn grond wil afnemen.

Aanwezigheid

Recensie

Drama (2014) van de Rus Andrej Zvjagincev (Elenea; The return). Hoofdpersoon Kolya is een automonteur in een stadje in de buurt van de Barentszzee. De corrupte burgemeester van het stadje wil huis, bedrijf en land van Kolya onteigenen om er voor zichzelf een buitenhuis te bouwen en wordt daarbij gesteund door de kerk. Kolya gaat het juridische gevecht aan, maar maakt geen kans. Bovendien wordt hij in de steek gelaten door zijn vrouw, zoon en vrienden. De ironische titel verwijst naar het bijbelse zeemonster dat door de filosoof Thomas Hobbes in zijn boek Leviathan (1651) werd gebruikt als symbool voor de macht van de staat. De Nederlandse recensenten waarderen de film met 4 sterren. Peter de Bruijn (NRC 22-10-'14) concludeert: 'Leviathan verschuift een aantal keren van toon: de film begint realistisch, maar kent ook ronduit komische scènes, stort zich voorts diep in de tragiek, om in een haast dromerige - maar bittere - visuele schoonheid te eindigen. Wie de toeschouwer langs al die wisselingen van register weet te leiden en de film desondanks tot een hechte eenheid weet te smeden, is zonder meer een groot regisseur.' Genomineerd voor een Oscar en een BAFTA voor Beste niet-Engelstalige film, winnaar van de Golden Globe in deze categorie en van een Gouden Palm in Cannes.

Specificaties

Russisch | 5425019008888

Titel Leviathan
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Andrey Zvyagintsev ; Aleksey Serebryakov
Type materiaal DVD
Uitgave [Gent] : Lumière, [2015]
Overige gegevens 1 dvd-video (141 min.) - kleur, geluid, breedbeeld (16:9) - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Aleksey Serebryakov, Elena Lyadova, Vladimir Vdovichenkov, Roman Madyanov, Anna Ukolova. - Russisch gesproken, Frans nagesynchronisserd, Nederlands en Frans ondertiteld - Videoversie van de film: Rusland : Non-Stop Production, 2014 - Bevat bonus: interview met Andrey Zvyagintsev ; verwijderde scenes
ISBN 5425019008888
PPN 390626511
Genre sociale roman
Thematrefwoord Corruptie ; Rusland
Taal Russisch

Relaties/Serie

Cinema selection
DVD

Cinema selection (2009-...)

vol.
Uitgeleend