Let op | vanaf maandag 8 juli 2024 sluit Rozet Centrum om 20:00 uur (in plaats van 22:00 uur)
In de frontlinie
Boek

In de frontlinie tien politiemannen en de Duitse bezetting ([2014])/ Jos Smeets, Tommy van Es, Guus Meershoek (eindred.)

Onderzoek naar de Nederlandse politie tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog aan de hand van biografische schetsen van tien politiemannen.

Aanwezigheid

Recensie

De periode van de Duitse bezetting heeft sterke sporen nagelaten in Nederland. En ook het aandeel van de Nederlandse politie tijdens deze periode is lang een moeilijk bespreekbaar onderwerp geweest. Wat aanvankelijk niet meer was dan een vraag naar loyale medewerking nam algauw vormen aan waarbij ook politiemensen hun eigen morele identiteit dienden in te brengen. Met dit boek willen de auteurs af van het karikaturale beeld van het politieapparaat in die periode. In dit boek wordt aan de hand van tien biografische schetsen verduidelijkt dat er sprake is van een uiteenlopende opstelling tussen verschillende politiemannen. Dit historisch onderzoek biedt een goede basis voor wat goed ambtelijk gedrag is, niet enkel in die tijd, maar ook onder andere moeilijke omstandigheden. 'In de frontlinie' is het eindresultaat van een onderzoek aan het lectoraat politiegeschiedenis aan de Politieacademie. Het onderzoek biedt vanuit degelijk onderzoekswerk en ruime bevraging een lerend kompas voor ambtenaren in functie, met als doel te leren uit de toenmalige ervaringen.

Specificaties

Nederlands | 9789089534798 | 222 pagina's

Titel In de frontlinie : tien politiemannen en de Duitse bezetting
Auteur J.P.E.G. Smeets
Secundaire auteur Tommy van Es ; Guus Meershoek
Type materiaal Boek
Uitgave [Amsterdam] : Boom, [2014]
Overige gegevens 222 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie Met literatuuropgave, register
ISBN 9789089534798
PPN 383152194
Rubriekscode 395.74
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Politieagenten; Nederland; Wereldoorlog II; Verhalen ; Kraaijenbrink, H. ; Versteegh, Pierre ; Luurssen, Krieno ; Gier, Chris de ; Osendarp, Tinus ; Croiset van Uchelen, Wim ; Bremen, Bertus van den ; Japin, Arend ; Beekman, Engelhard ; Harrebomee, Bram
Trefwoord Harderwijk
Politie; geschiedenis
Wereldoorlog II
Persoonsnaam Kraaijenbrink, Henk (1907-1997)
PIM Rubriek Mens en Maatschappij
PIM Trefwoord Politie