Serendipiteit
Boek

Serendipiteit de ongezochte vondst (november 2014)/ Pek van Andel, Wim Brands, met een voorwoord van Hans Clevers ; en Amir Khusraws sprookje over De drie prinsen van Sarandib ; toegelicht en vertaald uit het Perzisch door Anna Livia Beelaert

Beschouwing over serendipiteit, het talent om verrassende waarnemingen te doen en te duiden, als bron van innovatie in wetenschap en kunst.

Aanwezigheid

Recensie

Medicus Pek van Andel is al zijn leven lang gefascineerd door het onderwerp 'serendipiteit': de ontdekking van een onverwacht, abnormaal en strategisch gegeven dat de aanleiding kan zijn voor een nieuwe of de uitbreiding van een bestaande theorie. Oftewel: serendipiteit is 'als het zoeken naar een naald in een hooiberg en eruit rollen met een boerenmeid' (60). Een buitenissig boekje, dat moeilijk op één noemer te brengen of samen te vatten is, met daarin talloze wetenschappelijke 'getuigenissen' van serendipiteit, een vertaling van het Oosterse sprookje van 'de drie prinsen van Sarandip', een essay van Van Andel over verschillende vormen van serendipiteit, een uitgebreide mailcorrespondentie tussen Van Andel en Wim Brands, en een 'ABC van serendipiteit'. Een origineel boekje over verwondering als bron van wetenschap, bedoeld als leerboek én als pleidooi voor ontvankelijkheid voor creativiteit en onaangepastheid, want volgens Van Andel is serendipiteit, als bron van wetenschappelijke, technische en maatschappelijke innovatie, aan te leren en te doceren, in theorie en in praktijk. Een interessant boek over een belangrijk maar vaak onderbelicht onderwerp. Uniek in Nederland.

Specificaties

Nederlands | 9789046817575 | 128 pagina's

Titel Serendipiteit : de ongezochte vondst
Uniforme titel De drie prinsen van Sarandib
Secundaire auteur Pek van Andel ; Wim Brands ; Hans Clevers ; Amir Khusraw ; Anna Livia Beelaert
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave [Amsterdam] : Nieuw Amsterdam Uitgevers, november 2014
Overige gegevens 128 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Deels eerder verschenen - Met literatuuropgave
ISBN 9789046817575
PPN 376691735
Rubriekscode 415.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Creativiteit ; Denken
PIM Rubriek Geestelijk leven
PIM Trefwoord Denken