Kodo, de weg van de boog
Boek

Kodo, de weg van de boog ([2014])/ Bert Kouwenberg & Mark Janssen

Tijdens de Japanse middeleeuwen woont Kodo met zijn vader, die samoerai is, aan de Rivier. Nadat ze belaagd zijn door ninja's ontdekt Kodo dat zijn vader een geheim heeft. Groot formaat uitgave met bijzondere kleurenillustraties in Japanse stijl. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

In dit spannende en fantasierijke verhaal, dat zich afspeelt tijdens de Japanse middeleeuwen, staat het leven van Kodo, zoon van een samoerai, centraal. Gaandeweg wordt duidelijk dat in dit leven elke actie in dienst staat van het streven om een beter mens te worden. Hierbij horen geduld, vertrouwen, geloof, loyaliteit, moed, zelfopoffering en het maken van morele keuzes. Kodo leert dit van zijn vader, maar ook van iemand die alleen Kodo kan zien. Het verhaal is zowel cultuurspecifiek als universeel door thema's als volwassenwording, doodoverstijgende liefde en de kracht van de verbeelding en van verhalen. In 2006 verschenen (zonder illustraties) als 'Kodo : zoon van de samoerai'*. In deze herziene, opvallend grote editie spelen de buitengewoon mooie en intrigerende illustraties, geïnspireerd door de houtsnedes van Hokusai, een grote rol. De auteur heeft delen uit de tekst weggelaten, die nu worden verteld door de tekeningen, bv. de ontmoeting tussen Kodo en het vosje dat zijn beste maatje wordt. De oosterse sfeer wordt versterkt door haiku's en gekalligrafeerde karakters (de vier seizoenen, aan het begin van elk deel). Voetnoten verklaren Japanse woorden en termen en achterin worden enkele Japanse gebruiken toegelicht. Voorlezen vanaf ca. 8 jaar, zelf lezen vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044823530 | 106 pagina's

Titel Kodo, de weg van de boog
Auteur Bert Kouwenberg
Secundaire auteur Mark Janssen
Type materiaal Boek
Uitgave Hasselt : Clavis, [2014]
Overige gegevens 106 pagina's - illustraties - 37 cm
Annotatie Colofon vermeldt: Tekst: Bert Kouwenberg/Illustraties: Mark Janssen - Oorspronkelijke titel: Kodo : zoon van de samoerai. - Leuven : Davidsfonds/Infodok, (c)2006
ISBN 9789044823530
PPN 377282472
Genre avonturenroman - historische roman
Thematrefwoord Japan; Middeleeuwen ; Samoerai ; Eenoudergezin ; Geheimen
Taal Nederlands