Uit de doeken
Boek

Uit de doeken een biografie van het Mauritshuis ([2015])/ Frits Duparc

Oud-directeur Duparc geeft inzicht in het beleid en de strategie bij de aankoop van zestien werken door het Mauritshuis.

Aanwezigheid

Recensie

In 16 casussen beschrijft oud-museumdirecteur Duparc hoe hij en zijn voorgangers lacunes in de collectie van het Mauritshuis aanvulden met schilderijen die doorgaans veel duurder waren dan het beperkte aankoopbudget van het museum. Een goede relatie met handelaars, privéverzamelaars en andere musea waren daarbij van groot belang, maar ook creativiteit en listigheid werden strategisch ingezet. Dit levert vermakelijk leesvoer op voor kunstliefhebbers, die daarbij tevens worden geïnformeerd over de herkomstgeschiedenis van de werken en een toelichting krijgen op het belang van het werk voor de collectie. Met kleurenafbeeldingen van de 16 besproken werken en zwart-witafbeeldingen van enkele andere werken die in de tekst genoemd worden. Voor een volledig begrip is enige kennis van de Nederlandse 17e-eeuwse kunst geboden. De herkomstgeschiedenis van de werken is ook achter in het boekje opgenomen. Duparc was van 1991 tot 2007 directeur van het Mauritshuis en verwierf meer dan 30 werken voor de collectie, waaronder 'portret van een oude man' van Rembrandt.

Specificaties

Nederlands | 9789460038365 | 168 pagina's

Titel Uit de doeken : een biografie van het Mauritshuis
Auteur Frits Duparc
Instelling /Koninklijk Kabinet van Schilderijen "Mauritshuis", 's-Gravenhage
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Balans, [2015]
Overige gegevens 168 pagina's, 16 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 22 cm
ISBN 9789460038365
PPN 385961790
Rubriekscode 736.5
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Schilderkunst; Nederland; 17e eeuw ; Mauritshuis ('s-Gravenhage) ; Vermeer, Johannes ; Hals, Frans ; Anraedt, Pieter van ; Berchem, Nicolaes ; Weenix, Jan-Baptist ; Everdingen, Cesar van ; Campen, Jacob van ; Savery, Roeland ; Maes, Nicolaes ; Laer, Pieter van ; Hobbema, Meindert ; Coorte, Adriaen ; Rembrandt ; Kalf, Willem ; Ruisdael, Jacob van ; Cappelle, Jan van de
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Schilderkunst