Van Louise-Marie tot Mathilde
Boek

Van Louise-Marie tot Mathilde de koninginnen van België ([2014])/ Brigitte Balfoort, Lieve Beullens, Misjoe Verleyen, Mark Van den Wijngaert

Aanwezigheid

Recensie

Sinds de vorming van het koninkrijk België in 1830/1831 heeft het land zeven koninginnen gekend - in feite waren het steeds de echtgenotes van de zeven regerende koningen. De eerste was Louise-Marie (de vrouw van Leopold I), daarna kwamen Marie-Henriette, Elisabeth, Astrid, Fabiola, Paola en tenslotte de huidige koningin Mathilde (echtgenote van koning Filip). Ook aan de tweede (morganatische) echtgenote van koning Leopold III, prinses Lilian, wordt een kort hoofdstuk gewijd. De acht genuanceerde portretten, waarin kritische noten niet geschuwd worden, zijn geschreven door historici en journalisten. Veel aandacht wordt er steeds besteed aan de koninklijke echtgenoten, soms zoveel dat de vrouw in kwestie wat naar de achtergrond verdwijnt - een positie die ze ook staatsrechtelijk inneemt. Een register ontbreekt, maar wel is er over iedere koningin een literatuuroverzicht opgenomen. Ook begint elk artikel met een portret en zijn er telkens enkele zwart-witfoto's opgenomen in de tekst. Aardige en vrij kritische portretten, maar zonder nieuwe inzichten. Het boek kwam uit kort vóór het overlijden van koning Boudewijns echtgenote Fabiola in december 2014.

Specificaties

Nederlands | 9789089243126 | 279 pagina's

Titel Van Louise-Marie tot Mathilde : de koninginnen van België
Auteur Brigitte Balfoort
Secundaire auteur Lieve Beullens ; Misjoe Verleyen ; Mark Van den Wijngaert
Type materiaal Boek
Uitgave Antwerpen : Houtekiet, [2014]
Overige gegevens 279 pagina's - foto's - 22 cm
Annotatie Met bibliografie
ISBN 9789089243126
PPN 387120262
Rubriekscode België 946
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Koninginnen; België; Geschiedenis ; Louise-Marie (koningin van Belgie) ; Marie-Henriette (koningin der Belgen) ; Elisabeth (koningin van België) ; Astrid (koningin van België) ; Liliane (prinses de Réthy, prinses van België) ; Fabiola (Koningin der Belgen) ; Paola (koningin der Belgen) ; Mathilde (koningin der Belgen)
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Koninginnen