Pragmatische antropologie
Boek

Pragmatische antropologie (2014)/ Immanuel Kant, vertaling [uit het Duits], annotaties & nawoord Willem Visser

Verhandeling door de Duitse filosoof (1724-1804) over de praktische eigenschappen van de mens zoals zelfbewustzijn, verstand, geheugen, smaak en emoties.

Aanwezigheid

Recensie

Kant was 74 toen dit boek in 1798 verscheen. Het zou zijn laatste werk zijn. Het is het resultaat van bijna 25 jaar college geven over dit onderwerp. Alle aspecten van Kants denken komen ook in dit boek terug - kennis, ethiek en esthetiek - maar dan helemaal zonder het taaie jargon. Kant vond dat een ieder dit boek zou moeten kunnen lezen. Pragmatische antropologie richt zich op de praktische eigenschappen van de mens, 'op wat hij zelf, als vrij handelend wezen, van zichzelf maakt, of maken kan en ook maken moet'. Het gaat over zelfbewustzijn, verstand, zintuiglijkheid, geheugen, smaak, emoties, affecten en het karakter. Kant definieert menselijke eigenschappen uiterst precies, geeft moreel advies (bijvoorbeeld over hoe men voor een maaltijd organiseert en hoe men zich tijdens het eten dient te gedragen). Een toegankelijk boek, dat soms nog bijzonder actueel is en op andere punten (bijvoorbeeld de visie op de vrouw) volstrekt achterhaald. De briljante vertaling is van Willem Visser, die al eerder de grote werken van Kant vertaalde. Visser schreef ook de annotaties en een nawoord.

Specificaties

Nederlands | 9789089533517 | 287 pagina's

Titel Pragmatische antropologie
Auteur Immanuel Kant
Secundaire auteur Willem Visser
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Boom, 2014
Overige gegevens 287 pagina's - 25 cm
Annotatie Met literatuuropgave - Vertaling gebaseerd op: Schriften zur Anthropologie, Geschichtsphilosophie, Politik und Pädagogik. - Sonderausgabe. - Darmstadt : Wissenschaftliche Buchgesellschaft, 1983. - (Werke in zehn Bänden ; Band 10). - Oorspronkelijke titel: Anthropologie in pragmatischer Hinsicht. - Königsberg : Friedrich Nicolovius, 1798
ISBN 9789089533517
PPN 376083298
Rubriekscode 156.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Wijsgerige antropologie