Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Rembrandts voorleesbijbel
Boek

Rembrandts voorleesbijbel de mooiste prenten uit de collectie van Het Rembrandthuis (2014)/ bijbelverhalen opnieuw verteld door Margje en Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Jan Paul Schutten, Harmen van Straaten en Bibi Dumon Tak, concept: Koos de Wilt ; eindredactie: Koos de Wilt

Wat zou jij denken als je bij de geboorte van Jezus in de kerststal was? Twintig Bijbelverhalen waarin bekende schrijvers fantaseren wat ooggetuigen op etsen van Rembrandt zeiden of dachten. Met paginagrote etsen in zwart-wit met soms een andere kleur. (Voor)lezen vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Jurist en kunsthistoricus Koos de Wilt, auteur van 'Rembrandt Inc.' (Nieuw Amsterdam, 2006), over Rembrandt als cultureel ondernemer, is verantwoordelijk voor het concept: etsen met Bijbelse taferelen van Rembrandt uit de collectie van Museum Het Rembrandthuis, waarbij bekende jeugdboekenauteurs een verhaal hebben geschreven. De auteurs - Bibi Dumon Tak, Margje en Sjoerd Kuyper, Joke van Leeuwen, Jan Paul Schutten en Harmen van Straaten - geven steeds een stem aan een van de anonieme figuren op de etsen. Vakkundig vertelde verhalen, vanuit verrassende perspectieven, waarin interessante morele vragen worden oproepen. De verhouding tussen Oude en Nieuwe Testament is wat scheef (5/15 verhalen), de moeilijkheidsgraad is verschillend. Er is geen verantwoording van de selectie en van de keuzes in de bewerkingen. Zeer geslaagd zijn onder meer het perspectief van de mantel in het verhaal over Jozef, de ossen in de stal waar Jezus werd geboren, en de keukenhulp die de verloren zoon thuis ziet komen. De etsen zijn veelal paginagroot afgebeeld, soms met een steunkleur. Achterin staan ze nog eens in het klein op een rijtje, voorzien van enkele gegevens als de Bijbeltekst. Voorkennis van de Bijbelse verhalen kan nodig zijn. Om (voor) te lezen vanaf ongeveer ca. 9 t/m 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789089896209 | 95 pagina's

Titel Rembrandts voorleesbijbel : de mooiste prenten uit de collectie van Het Rembrandthuis
Secundaire auteur Margje Kuyper ; Koos de Wilt
Type materiaal Boek
Editie Eerste druk;
Uitgave Houten : Terra, 2014
Overige gegevens 95 pagina's - illustraties - 27 cm
Annotatie Omslagtitel
ISBN 9789089896209
PPN 377109746
Rubriekscode 222
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bijbelverhalen ; Rembrandt; Etsen
PIM Rubriek Religie
PIM Trefwoord Bijbelverhalen