Manja
Boek

Manja de vriendschap van vijf kinderen : roman ([2015])/ Anna Gmeyner, vertaling [uit het Duits] Jantsje Post

Vijf kinderen, even oud maar uit verschillende milieus, worden geconfronteerd met de rassenwetten van het opkomend nationaalsocialisme in Duitsland.

Recensie

Heruitgave met volledig herziene vertaling. Oorspronkelijke uitgave uit 1938 onder het pseudoniem Anna Reiner (echte naam: Anna Gmeyner). Manja is het verhaal van vijf kinderen uit Berlijn: vier jongens en een meisje, allen verwekt in het voorjaar van 1920, die een bijzondere vriendschap sluiten. Ze zijn afkomstig uit zeer uiteenlopende gezinnen: burgerlijk nationaalsocialistisch, humanistisch, communistisch, Joods en bourgeois. Manja is de bindende factor van hun vriendschap maar naarmate ze ouder worden en de politieke omgeving steeds onrustiger wordt, raken ze steeds meer onder de invloed van hun ouders' opvattingen en afkomst. Het verhaal begint met het slot wat op dat moment nog niets van het verhaal verraadt maar wel intrigeert. Indringend geschreven exilroman over de opkomst van het nationaalsocialisme in Duitsland en getypeerd als 'een van de indrukwekkendste romans van de jaren 30'. Poëtisch taalgebruik, levendige dialogen en fascinerende, bijna filmisch beschreven karakters. In Duitsland verscheen het boek voor het eerst in 1984. Vrij kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789059365810 | 400 pagina's

Titel Manja : de vriendschap van vijf kinderen : roman
Auteur Anna Gmeyner
Secundaire auteur Jantsje Post
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Cossee, [2015]
Overige gegevens 400 pagina's - 24 cm
Annotatie Oorspronkelijk verschenen onder het pseudoniem Anna Reiner. - Amsterdam : Querido, 1938 - Volledige herziene vertaling van: Manja : ein Roman um fünf Kinder. - Amsterdam : Querido, 1938
ISBN 9789059365810
PPN 383465826
Genre kinderleven
Thematrefwoord Kinderleven ; Nationaalsocialisme ; Duitsland
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Cossee century
Boek

Cossee century (2008-...)

vol.
Uitgeleend