De bevrijding van het Stedelijk
Boek

De bevrijding van het Stedelijk (2015)/ K. Schippers & Daan Remmerts de Vries

Een jongen (8 jaar) vertelt hoe hij na de Tweede Wereldoorlog (1945) naar het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat. Hij maakt er kennis met moderne kunst. Met grote kunstzinnige schilderingen in kleur, soms op basis van werken van bekende kunstenaars. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Een jongen beleeft de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. Ook het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat weer open en de jongen (8 jaar) maakt voor het eerst kennis met moderne kunst, want die was in de oorlog verboden. De kunst is bevrijd maar kan zelf ook bevrijden, dat is een rode draad in dit informatieve prentenboek. Het autobiografische verhaal in de ik-stijl is geschreven door K.Schippers, de bekende dichter en prozaschrijver. De auteur deelt fragmentarisch zijn herinneringen. Er wordt een relatie gelegd met het heden door onder andere het Stedelijk te introduceren als 'een witte badkuip'. De tekst van enkele zinnen is onder de illustraties gedrukt. De stijl is niet informatief, maar poëtisch en persoonlijk. Dat geldt ook voor de kleurige illustraties in gemengde techniek, waarin soms reproducties van kunstenaars zijn verwerkt, die kunstwerken op zich zijn. Dit prentenboek hoort bij de tentoonstelling 'Stedelijk in de Oorlog' (2015)*. In die context wordt het verhaal duidelijk. Ter ondersteuning van lessen over moderne kunst en/of over de Tweede Wereldoorlog goed bruikbaar met kinderen vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789045117775

Titel De bevrijding van het Stedelijk
Auteur K. Schippers
Instelling /Stedelijk Museum, Amsterdam
Secundaire auteur Daan Remmerts de Vries
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Em. Querido's Kinderboeken Uitgeverij, 2015
Overige gegevens 28 ongenummerde pagina's - illustraties - 26 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling: Het Stedelijk in de oorlog, Stedelijk Museum Amsterdam 27 februari-31 mei 2015.
ISBN 9789045117775
PPN 383765323
Rubriekscode 700.4
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Stedelijk Museum (Amsterdam); Wereldoorlog II
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Musea