Christina
Boek

Christina historische roman over de Nederlandse slavenhandel (2015)/ Cornelis Goslinga, redactie: Femke Foppema, Evelyn de Regt, Theo Veenhof

In 1712 reist een Amsterdamse koopmansdochter naar Curaçao, waar ze geconfronteerd wordt met de Nederlandse slavenhandel.

Aanwezigheid

Recensie

In 1712 vertrekt de Amsterdamse koopmansdochter Christina van Collen met het fregat Juffrouw Quinira naar Afrika, om te trouwen met haar verloofde, die daar koopman is. Als bij aankomst blijkt dat hij net is overleden, besluit ze met het fregat mee te gaan naar Curaçao. Onderweg trouwt ze met de sympathieke schipper, die echter voor ze aankomen aan de pokken overlijdt. Ze besluit voorlopig bij haar oom en tante in Curaçao te blijven, waar haar liberale opvattingen over slaven niet gewaardeerd worden. Als ze trouwt met een man van lagere rang is niet alleen de familie woedend, maar ook de slavin die warme gevoelens voor haar koestert, wat leidt tot complicaties en de moord op haar man. Deze op historische feiten gebaseerde roman valt vooral op door de goede sfeertekening en rake beschrijving van de achttiende-eeuwse slavenhandel en de opvattingen over slaven. Juist door de liberale, oprechte Christina te plaatsen in de Curaçaose gemeenschap, maakt hij gangbare opvattingen duidelijk. De karaktertekening en plot blijven wat achter. Met woordenlijst. Op het omslag een schilderijreproductie van een fregat uit 1749. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789074310666 | 416 pagina's

Titel Christina : historische roman over de Nederlandse slavenhandel
Auteur Cornelis Goslinga
Secundaire auteur Femke Foppema
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave Leiden : Primavera Pers, 2015
Overige gegevens 416 pagina's - 22 cm
Annotatie 1e druk: 2000
ISBN 9789074310666
PPN 390741191
Genre historische roman
Thematrefwoord Slavenhandel ; Curaçao; 18e eeuw
Taal Nederlands