Andermans zaken
Boek

Andermans zaken het eerste geval van politie-inspecteur Banic (cop. 2013)/ Goran Tribuson, vert. uit het Kroatisch door Sanja Kregar ; [red.: Alexander Ziegler ; ill. Damir Segon]

In het postcommunistische Zagreb van 1984 onderzoekt inspecteur Banic de bijna ongeloofwaardige verdwijning van een rebels pubermeisje, dat even later vermoord blijkt te zijn.

Recensie

In de bloedhete augustusmaand van 1984 worstelt inspecteur Banic van de politie van Zagreb met zijn versleten autootje, met de defecte boiler van de badkamer en met zichzelf, omwille van ernstige huwelijksproblemen. Als een steenrijke aannemer hem de verdwijning van zijn rebelse dochter (18) komt melden, reageert Banic met enig ongeloof. Maar als enkele dagen later diezelfde dochter vermoord wordt aangetroffen in het ouderlijke huis, beseft de inspecteur dat het menens is. Wanhopig rijdt hij dag na dag door de stad van de ene mogelijke getuige naar de andere zonder dat er ook maar enige schot in de zaak komt. Is Banic geen criminoloog, zoals zijn chef beweert, dan is hij wel een zorgvuldige en geduldige puzzelaar die uiteindelijk met een verrassende ontknoping komt aanzetten. Deze vertaling uit het Kroatisch is opmerkelijk omdat het een beeld toont van een samenleving die nauwelijks bevrijd is van een communistisch dwangsysteem en van een in het westen nauwelijks bekende stad. De vreemde persoons- en straatnamen vragen enige gewenning, maar de sfeer en de merkwaardige personages geven het verhaal een aparte kleur, terwijl de spanning stijgt. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789490385828

Titel Andermans zaken : het eerste geval van politie-inspecteur Banic
Auteur Goran Tribuson
Secundaire auteur Sanja Kregar ; Alexander Ziegler
Type materiaal Boek
Editie 1e dr;
Uitgave Groningen : Pamac, cop. 2013
Overige gegevens 280 p - ill - 22 cm
Annotatie Vert. van: Zavirivanje : Prvi slucaj policijskog inspektora Banica. - Zagreb : Skolska knjiga, cop. 2000
ISBN 9789490385828
PPN 357388941
Genre detectiveroman
Taal Nederlands