Let op | maandag 20 mei 2024 (2e Pinksterdag) zijn alle Rozet locaties gesloten
Atlantic Wall
Boek

Atlantic Wall ([2014])/ Stephan Vanfleteren, teksten: Mathieu de Meyer, Benoit Strubbe & Stephan Vanfleteren ; vertaling: Michael Lomax ; eindredactie: Hadewych Van den Bossche & Marc Vingerhoedt

In de Tweede Wereldoorlog gaf Adolf Hitler de opdracht om een verdedigingslinie te bouwen langs de kusten van het westelijke front. Vanaf de Frans-Spaanse grens tot het noorden van Noorwegen vormt deze Atlantikwall een aaneenschakeling van bunkers, versperringen en kustbatterijen. Het afgelopen jaar fotografeerde Stephan Vanfleteren deze meer dan 2600 kilometer lange 'muur' in zijn bekende zwart-witstijl. Hij pootte zijn statief neer op de stranden van Belgie, Nederland en Duitsland, klom op de kliffen van Frankrijk, voer tussen de florden van Noorwegen en stond in de branding van Denemarken om de restanten vast te leggen van het grootste militaire bouwwerk van de vorige eeuw. Vanfleteren toont met deze fotoreeks zijn verwondering voor de ongewilde architectonische schoonheid van deze betonnen constructies en staat stil bij de kracht van de natuur, die dit ondoordringbaar geachte bouwwerk langzaam op de knieen krijgt.0Exhibition: Domein Raversijde, Belgium (06.06-01.09.2014)Fotoboek over de tijdens de Tweede Wereldoorlog aangelegde Duitse versterkingen langs de West-Europese kust, heden ten dage sterk in verval en overwoekerd door de natuur.

Recensie

Tijdens de Tweede Wereldoorlog lieten de Duitsers zo'n 15.000 bunkers bouwen langs de Atlantische kust. Deze betonnen bouwwerken, bedoeld om de geallieerden af te schrikken, raakten na 1945 in onbruik. Ze werden opgeruimd of vervielen tot ruïnes. Wat er nog over is van deze monumenten van hoogmoed heeft de gerenommeerde Vlaamse fotograaf Vanfleteren in tientallen foto's vastgelegd. Voor deze 'hedendaagse archeologie' reisde hij van het noorden van Finland tot aan de voet van de Franse Pyreneeën, een tocht van 5.283 kilometer. In Nederland deed hij onder meer IJmuiden en Katwijk aan. Architectonische juweeltjes vond hij op de Kanaaleilanden. Het is een monumentaal boekwerk geworden over deze monumentale muur van grootheidswaan. Op de verstilde zwart-witfoto's is geen mens te zien, alleen beton, duinen en golven - die dankzij lange sluitertijden fraai vervagen. Twee nuttige, korte inleidende teksten (in Nederlands en Engels), een van de fotograaf en een over de geschiedenis van de Atlantikwall, begeleiden de indrukwekkende foto's, die slechts een plaatsnaam als onderschrift hebben. Oblong formaat.

Specificaties

Nederlands | 9789491376795

Titel Atlantic Wall
Auteur Stephan Vanfleteren
Secundaire auteur Mathieu De Meyer ; Benoit Strubbe ; Michael Lomax ; Hadewych Van den Bossche ; Marc Vingerhoedt
Type materiaal Boek
Uitgave [Veurne] : Hannibal, [2014]
Overige gegevens 240 ongenummerde pagina's - foto's - 21 × 30 cm
Annotatie Tekst in het Nederlands en Engels
ISBN 9789491376795
PPN 375928057
Rubriekscode 399.63
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Atlantikwall; Fotoboeken
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Verdedigings-werken