Zo worden cliënten burgers
Boek

Zo worden cliënten burgers praktijkboek systematisch rehabilitatiegericht handelen (2015)/ Dirk den Hollander, Jean Pierre Wilken

Methode voor hulpverleners in de psychosociale zorg om cliënten te helpen die tijdelijk of langdurig professionele ondersteuning nodig hebben.

Aanwezigheid

Recensie

Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen (SHR) is een methodiek die professionals in de geestelijke gezondheidszorg, maatschappelijke opvang en verslavingszorg kunnen gebruiken bij het ondersteunen van hun cliënten. De schrijvers gaan ervan uit dat ieder mens een rol wil spelen in de maatschappij, in zijn/haar sociale omgeving. In die omgeving gaat het om persoonlijke domeinen (als zelfzorg, veiligheid, sociale relaties) en publieke domeinen (de plekken die je opzoekt om te recreëren, sporten, leren). Bij de begeleiding van cliënten gaat het om een aanpak die de samenhang tussen de domeinen onderkent en als uitgangspunt van handelen kiest. De methodiek van Systematisch Rehabilitatiegericht Handelen wil deze aanpak bieden. SRH kent drie inspiratiebronnen: 1. de herstelbeweging: de hulpverlener probeert de ander ècht te begrijpen; 2. de presentiebenadering: de hulpverlener sluit aan op de leefwereld van de cliënt; 3. krachtgericht werken: het gaat om empowerment van de cliënt. De methode wordt helder beschreven. Met mooie, soms ontroerende beschrijvingen uit de praktijk en relevante verwijzingen naar de vakliteratuur. Een aanrader voor iedere (aanstaande) hulpverlener.

Specificaties

Nederlands | 9789088506024 | 199 pagina's

Titel Zo worden cliënten burgers : praktijkboek systematisch rehabilitatiegericht handelen
Auteur Dirk den Hollander
Secundaire auteur Jean Pierre Wilken
Type materiaal Boek
Editie Vijfde herziene druk;
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij SWP, 2015
Overige gegevens 199 pagina's - illustraties - 24 cm
Annotatie 1e druk: 2011 - Met literatuuropgave
ISBN 9789088506024
PPN 390863866
Rubriekscode 321.3
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Psychosociale hulpverlening
PIM Rubriek Lichaam en Gezondheid
PIM Trefwoord Psychosociale hulpverlening