Ida
Boek

Ida stokoud maar springlevend ([2015])/ Jørn Hurum, Torstein Helleve, Esther van Hulsen, vertaling uit het Noors: Maaike Lahaise

We volgen hoe Ida, een aapachtig diertje dat zo'n 47 miljoen jaar geleden leefde, in het tropisch regenwoud leefde. Prentvertelling met veel informatie, o.a. over de ontdekking van het fossiel van dit aapje en de evolutie. Met, ook paginagrote, kleurenillustraties. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Ida is een aapachtig diertje dat zo'n 47 miljoen jaar geleden leefde, in een tijd dat de mens zelfs nog niet eens bestond. In deze prentvertelling wordt verteld hoe ze in het tropisch regenwoud leefde. Op de rug van haar moeder leert het dier van alles. Later raakt ze gewond bij een missprong uit een boom, maar weet zich te redden. Totdat ze in het water valt en sterft. Na dit nogal dramatische fictieve verhaal volgt halverwege het boek informatie over Ida, die als fossiel is gevonden in Duitsland. Ze is het meest volledige fossiel van een primaat dat ooit is ontdekt. Ingegaan wordt o.a. op Ida als fossiel (met de verwonding en al), diverse fossiele diersoorten uit hetzelfde leefgebied en de evolutie. Het levensverhaal staat in vrij uitgebreide teksten (veelal in een witte letter), geplaatst in paginagrote kleurenillustraties vol dieren in het oerwoud. In het informatieve deel staan de wel erg pittige teksten (klein lettertype) verspreid over de pagina's met begeleidende kleurenfoto's en -illustraties (met bijschrift). Bevat o.a. een Ida-recept en zoekopdrachten. Geen register. De ommekeer van het verhaal naar informatie is wel vrij onverwacht, je gaat je net hechten aan dat leuke diertje. Toch is de informatie een goede aanvulling. Originele uitgave. Vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789044822991 | 64 pagina's

Titel Ida : stokoud maar springlevend
Auteur Jørn Hurum
Secundaire auteur Torstein Helleve ; Esther van Hulsen ; Maaike Lahaise
Type materiaal Boek
Uitgave [Hasselt] : Clavis, [2015]
Overige gegevens 64 pagina's - illustraties - 30 cm
Annotatie Colofon vermeldt: illustraties: Esther van Hulsen - Vertaling van: Ida. - Oslo : Cappelen Damm, (c)2011
ISBN 9789044822991
PPN 377226297
Rubriekscode 576
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Primaten; Fossielen; Duitsland
PIM Rubriek Dieren
PIM Trefwoord Apen