The imitation game
DVD

The imitation game ([2015])/ directed by Morten Tyldum

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leidt de wiskundige Alan Turing een team dat een decodeermachine probeert te ontwerpen waarmee de oorlog gewonnen kan worden. Zijn sociale handicap gaat ten koste van de onderlinge samenwerking.

Recensie

Engels biografisch drama van de Noorse regisseur Morten Tyldum over de briljante maar sociaal onhandige wiskundige Alan Turing gespeeld door Benedict Cumberbatch (Sherlock; 12 years a slave). Tijdens de Tweede Wereldoorlog weet hij in het diepste geheim, samen met enkele andere cryptografen, de Duitse enigma code te kraken. Hij ontwerpt daartoe een ingenieuze machine waarmee de communicatie van de Duitsers wordt ontcijferd. Dit heeft mede het verloop van de oorlog bepaald. Helaas wordt Turing na de oorlog verdacht van spionageactiviteiten en veroordeeld vanwege homoseksualiteit. Op 42-jarige leeftijd pleegt hij zelfmoord. De film is gebaseerd op de biografie van Andrew Hodges. Ab Zagt (Algemeen Dagblad 8-1-'15) geeft 4 (van 5) sterren: '(...) leunt volledig op de vertolking van Cumberbatch die van Turing een gekwelde ziel maakt, een man vol zelfverzekerde arrogantie, duidelijk contactgestoord en wereldvreemd, maar ook kwetsbaar en bevlogen. (...) magnifieke vertolking van deze verguisde held. Alleen al om zijn aandeel is The Imitation Game een must voor wie van gedegen drama houdt.' De film won heel veel prijzen waaronder een Oscar voor Beste script en zeven nominaties voor o.a. Beste film, Beste acteur Benedict Cumberbatch en Beste actrice in een bijrol Keira Knightley.

Specificaties

Engels | 5414937033126

Titel The imitation game
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Morten Tyldum ; Benedict Cumberbatch ; Keira Knightley
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Paradiso Entertainment, [2015]
Overige gegevens 1 dvd-video (113 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Mark Strong. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Groot-Brittannië, 2014
ISBN 5414937033126
PPN 391785311
Genre biografie - thriller
Thematrefwoord Geheimschrift ; Wereldoorlog II
Taal Engels