The heavy water war
DVD

The heavy water war ([2015])/ directed by Per-Olav Sørensen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog experimenteren de nazi's in Noorwegen met zwaar water om een atoombom te kunnen ontwikkelen terwijl de geallieerden dit trachten te dwarsbomen.

Aanwezigheid

Recensie

Er wordt meestal met het woord 'vergeten' verwezen naar de geheime operaties van de geallieerden in Noorwegen, in de Tweede Wereldoorlog, om de Duitsers te beletten een kernwapen te maken. Toch werd er in 1966 al een succesvolle speelfilm over gemaakt (The heroes of Telemark) en produceerde de BBC de documentaire The real heroes of Telemark (2003). Maar het verhaal blijft redelijk onbekend. De nazi's hadden zwaar water nodig voor de productie van het kernwapen. Dat werd vanaf 1934 alleen geproduceerd in een fabriek in Noorwegen, die onder Duits beheer kwam. Het saboteren van de productie en het transport zou ettelijke operaties en levens kosten. Deze zesdelige Noorse kwaliteitsserie uit 2015 hierover hield ruim een kwart van de bevolking aan de buis gekluisterd en werd voor uitzending al doorverkocht aan 15 landen. In de pers wordt de serie in een adem genoemd met Borgen, The Bridge en The killing. Net als veel Scandinavische producties wordt de zaak van twee kanten bekeken, is de waarheid grijs en worden morele dilemma's uitgediept. De Noorse tabloid Verdens Gang (4-1-'15) gaf 5 van 6 sterren. Het rapportcijfer op IMDb is erg hoog: 8,7. Of de serie ook in Nederland uitgezonden zal worden is nog onbekend.

Specificaties

Noors | 5425019009007

Titel The heavy water war
Uniforme titel Kampen om tungtvannet
Secundaire auteur Per-Olav Sørensen ; Christoph Bach ; Espen Klouman-Høiner ; Anna Friel
Type materiaal DVD
Uitgave [Gent] : Lumière, [2015]
Overige gegevens 2 dvd-video's (6 × 45 min) - kleur, geluid, breedbeeld
Annotatie Acteurs onder andere: Christoph Bach, Espen Klouman-Høiner, Anna Friel, Pip Torrens, Rolf Kristian Larsen. - Noors gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de televisieminiserie: Noorwegen, 2014 - Oorspronkelijke titel: Kampen om tungtvannet
ISBN 5425019009007
PPN 39217281X
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Kernwapens
Taal Noors

Relaties/Serie

Lumière series
DVD

Lumière series (2011-...)

vol.
Uitgeleend