Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
Theater
Boek

Theater een westerse geschiedenis ([2015])/ Thomas Crombez, Jelle Koopmans, Frank Peeters, Luk Van den Dries, Karel Vanhaesebrouck

Overzicht van de Westerse theatergeschiedenis met aandacht voor de sociale betekenis en de maatschappelijke status van het theater, afgesloten met een bespreking van een aantal Vlaamse theatermakers.

Aanwezigheid

Recensie

Een Nederlandstalig overzicht van de Westerse theatergeschiedenis, vanaf 431 v Chr. tot en met de beginjaren van de 21e eeuw. De vijf auteurs presenteren de compacte stroom van feiten in samenhang met een brede cultuurhistorische context. Ze besteden aandacht aan de sociale betekenis van de opvoeringen en de maatschappelijke status van het theater. Het boek biedt de weerslag van recent oorspronkelijk onderzoek van 'de theatraliteit in het dagelijks leven'. Naast de opvoeringen in het theater komt ook de context van ceremonies, rituelen, spektakels en maskerades aan de orde. Het overzicht begint met de bespreking van de première van Medea in het Atheens amfitheater. De focus ligt op de toneelpraktijk: wie zaten er op de tribunes, wat gebeurde op het podium, welk referentiekader hadden deze mensen? Het boek eindigt met de bespreking van tijdgenoten, zoals de Vlaamse theatermakers Jan Fabre, Jan Lauwers en Guy Cassiers. Het resultaat is een inspirerend handboek en naslagwerk. Zeer geschikt voor diverse opleidingen in het hoger onderwijs en voor zelfstudie door theaterliefhebbers.

Specificaties

Nederlands | 9789401418959 | 343 pagina's

Titel Theater : een westerse geschiedenis
Auteur Thomas Crombez
Secundaire auteur Jelle Koopmans ; Frank Peeters ; Luk Van den Dries ; Karel Vanhaesebrouck
Type materiaal Boek
Uitgave Leuven : LannooCampus, [2015]
Overige gegevens 343 pagina's - illustraties - 28 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789401418959
PPN 391596799
Rubriekscode 793.2
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Toneel; Geschiedenis
PIM Rubriek Theater en Film
PIM Trefwoord Toneel