Geheim verzet
Boek

Geheim verzet Tweede Wereldoorlog, twee vrienden, verraad ([2015])/ B. Dubbelboer, bewerkt door: Bies van Ede

De vrienden Geert en Wim wonen in een klein Drents grensdorp. Door hun vindingrijkheid zien ze kans een belangrijk steentje bij te dragen in het verzet tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf ca. 10 jaar.

Recensie

Bewerking van 'Het geheim verzet' uit 1964. Voor deze editie paste Bies van Ede het taalgebruik aan. Het verhaal speelt tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Drents grensdorpje, waar de vrienden Geert en Wim net als hun ouders betrokken raken bij het verzet. Dat levert een aantal spannende situaties op, die echter niet altijd realistisch zijn. Niet erg voor de hand liggend is bijvoorbeeld het wapengebruik door beide jongens, die dan ongeveer veertien jaar zijn. Onwaarschijnlijk is ook dat de jongens zo nauwkeurig op de hoogte worden gehouden van de plannen van het officiële verzet. Daarnaast bevat het verhaal onjuistheden. Zo is op bladzijde 159 vermeld dat Nederland op 10 mei 1940 capituleerde in plaats van op 15 mei. Aardig is de wijze waarop de uitvinding van de auteur, die aanvankelijk automechanicus was en later garagehouder in Westerbork, om auto's op turf in plaats van benzine te laten rijden, in het verhaal is verwerkt. Achter in het boek is een lijst opgenomen met verklaringen van woorden die betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Vanaf ca. 10 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789020621792 | 192 pagina's

Titel Geheim verzet : Tweede Wereldoorlog, twee vrienden, verraad
Auteur B. Dubbelboer
Secundaire auteur Bies van Ede
Type materiaal Boek
Editie [1e druk];
Uitgave [Alkmaar] : Kluitman, [2015]
Overige gegevens 192 pagina's - 21 cm
Annotatie Oorspronkelijke titel met illustraties van: Rudy van Giffen: Het geheim verzet. - Amersfoort : Roelofs van Goor, 1964
ISBN 9789020621792
PPN 384017460
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Verzet
Taal Nederlands