Open up to me
DVD

Open up to me ([2015])/ directed by Simo Halinen, producer Liisa Penttilä

Na haar sekseverandering is Maarit vervreemd geraakt van haar dochter. Ze probeert de relatie met haar dochter opnieuw op te bouwen en ze zoekt naar een nieuwe liefde in haar leven.

Recensie

Fins arthousedrama (2013) van Simo Halinen met als thema transgender. Schoonmaakster Maarit (voorheen Mauritz) doet zich voor als therapeute, en begint een verhouding met haar getrouwde 'patiënt' Sami. Als zijn vrouw daar achter komt zijn de rapen gaar. Subplots gaan over Maarits gezin, waar ze van vervreemd is en een suïcidale scholier. Maarit, de in een vrouw veranderde man, wordt gespeeld door een vrouwelijke actrice (met een lage stem). Coen van Zwol (NRC 25-3-'15) geeft slechts 1 ster: 'Open Up to Me (...), keert zich tegen vooroordelen zonder te beseffen hoe onsympathiek heldin Maarit erop los manipuleert, jammerend dat ze Sami alleen maar wil helpen. Je hoopt op ironie, maar nee.' Henny Wouters (Cinemagazine.nl) geeft 3,5 sterren en schrijft: 'Wat uiteindelijk nog het meest beklijft is de alledaagsheid van het drama.' Jos van der Burg (Parool 25-3-'15) geeft 3 sterren: 'Simo Halinen houdt de film lang aan de goede kant van de streep. Het gaat alsnog mis door een curieuze subplot over een scholier die zelfmoord pleegt. Dat een paar horkerige rechercheurs denken dat Maarit er schuld aan heeft, (...) is volkomen ongeloofwaardig. Dit (melo)dramatische oppeppen staat haaks op het ingetogen realisme.' Won enkele Finse filmprijzen.

Specificaties

Fins | 9789077835555

Titel Open up to me
Uniforme titel Kerron sinulle kaiken
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Simo Halinen ; Liisa Penttilä ; Leea Klemola ; Peter Franzén
Type materiaal DVD
Uitgave Hilversum : Arti film, [2015]
Overige gegevens 1 dvd-video (95 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Leea Klemola, Peter Franzén, Riia Kataja, Emmi Nivala. - Fins gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Finland, 2013 - Oorspronkelijke titel: Kerron sinulle kaiken
ISBN 9789077835555
PPN 39248255X
Thematrefwoord Transseksualiteit
Taal Fins