Walesa: man of hope
DVD

Walesa: man of hope ([2015])/ directed by Andrzej Wajda

Aan de hand van een interview die de Italiaanse journaliste Oriana Fallaci met Lech Walesa afnam wordt het leven van de beroemde Poolse oud-vakbondsleider en ex-president getoond.

Recensie

Poolse biopic (2014) over de hoogtijdagen van de Poolse held Lech Walesa (Robert Wieckiewicz) van de 88-jarige regisseur Andrzej Wajda. Elektromonteur Walesa dwong met de door hem opgerichte vakbond Solidarnosc het communistische regime op de knieën en werd daarmee een volksheld. Uitgangspunt in deze film is het interview dat Walesa in 1981 had met de beroemde journaliste Oriana Fallaci (Maria Rosaria Omaggio). De terugblikken waarbij ook het gezinsleven aan bod komt, worden doorsneden met archiefbeelden. Dat de film het latere leven van de besnorde arbeider buiten beschouwing laat is niet zo vreemd: Walesa bleek als president autoritair en zijn glanzende blazoen werd doffer en doffer. 'IJdeltuiterij en egoklopperij, zeker, maar in de strijd tegen het communistische regime was Walesa de juiste man op de juiste plaats. Uit Walesa - man of hope spreekt nostalgisch verlangen naar de tijd dat Polen verenigd was in de strijd tegen het communisme', schrijft Jos van der Burg (Parool 4-3-'15) en geeft 3 sterren. 'Wajda is geen grapjas en wat breedsprakig, een man van echte helden en grote gebaren. Maar hij weet je wel op te peppen', schrijft Jann Ruyters (Trouw 5-3-'15) en geeft zelfs 4 sterren.

Specificaties

Pools | 9789492059116

Titel Walesa: man of hope
Uniforme titel Walesa. Czlowiek z nadziei Walesa
Secundaire auteur Andrzej Wajda ; Robert Wieckiewicz ; Agnieszka Grochowska
Type materiaal DVD
Uitgave Arnhem : Contact Film, [2015]
Overige gegevens 1 dvd-video (127 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Robert Wieckiewicz, Agnieszka Grochowska, Iwona Bielska, Maria Rosaria Omaggio. - Pools gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Polen, 2013 - Oorspronkelijke titel: Walesa. Czlowiek z nadziei
ISBN 9789492059116
PPN 392202743
Genre biografie
Thematrefwoord Walesa, Lech
Taal Pools