Whiplash
DVD

Whiplash ([2015])/ directed by Damien Chazelle

De jonge ambitieuze jazzdrummer Andrew Neiman krijgt het op het conservatorium zwaar te verduren door de dictatoriale aanpak van de beruchte muziekleraar Fletcher.

Aanwezigheid

Recensie

Muziekfilm uit 2014 van Damien Chazelle, gebaseerd op zijn eigen ervaringen. In het prestigieuze Shaffer Conservatory in New York wordt de ambitieuze jazzdrummer Andrew Neiman (Miles Teller) toegelaten tot het eliteklasje van de dictatoriale docent Fletcher (J.K. Simmons). Door diens onvolstelbaar brute pedagogiek richt Andrew zich uitsluitend op zijn drumtechniek en de weg naar de top, waar zelfs de verwondingen na een auto-ongeluk en een lieve vriendin hem niet van mogen afleiden. De film cirkelt rond de vraag of het tuchtigen van talent nu wel of niet bevorderlijk is. '(...) De voortreffelijke jazzuitvoeringen die de kijker om de oren spatten, brengen, mede door de opzwepende montage, de kijker in een voortdurende staat van opwinding', schrijft Ab Zagt (AD 13-11-'14). 'Toch is het juist de vertolker van de tegenkracht die de film in zijn houdgreep neemt; met Whiplash zou de 59-jarige J.K. Simmons zich dan eindelijk van bekend gezicht naar bekende naam kunnen tillen. De Amerikaanse acteur (...), legt heel zijn beheersing in een rol die makkelijk had kunnen doorschieten in een karikatuur' schrijft Bor Beekman (Volkskrant 13-11-'14) en geeft 4 sterren.

Specificaties

Engels

Titel Whiplash
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Damien Chazelle ; Miles Teller ; J.K. Simmons
Type materiaal DVD
Uitgave Hilversum : Sony Pictures Home Entertainment, [2015]
Overige gegevens 1 dvd-video (107 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Miles Teller, J.K. Simmons, Paul Reiser, Melissa Benoist. - Engels gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Verenigde Staten, 2014
PPN 391236105
Genre psychologische roman
Thematrefwoord Muziek
Taal Engels