De verdovers
Dwarsligger

De verdovers ([mei 2015])/ Anna Enquist

Als een psychiater na het verlies van zijn vrouw zijn praktijk hervat, krijgt hij via een student te maken met het dilemma tussen het doorvoelen en benoemen versus het verdoven van pijn.

Aanwezigheid

Recensie

Deze roman van Anna Enquist is gecomponeerd in sonatevorm: expositie, doorwerking, reprise, coda. Voor dit boek heeft Enquist deelgenomen aan het project 'Schrijver op de afdeling' van het VU Medisch Centrum. Zij koos voor het meelopen op de afdeling anesthesiologie. Een familieroman, die tegelijk speelt met het genre van de doktersroman, is hieruit voortgekomen. Een psychiater, die zijn vrouw verloren heeft, hervat zijn praktijk en krijgt een student in leertherapie. Die student komt later in stage bij de zus van de psychotherapeut, een anesthesiologe. De disciplines van doorvoelen en benoemen versus verdoven komen tegenover elkaar te staan. Benaderwijze van de omgang met leed en pijn worden neergezet binnen een familie en relatie constellatie - er is een overmaat aan familieleed. Professionaliteit wordt met voeten getreden doordat mensen de grenzen van het particuliere overschrijden. Een opvallend licht geschreven roman, ondanks veel medisch jargon, met een zware thematiek, die zicht geeft in de medische wereld. Een indringend en belangrijk boek. Dwarsligger, kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789049804022 | 479 pagina's

Titel De verdovers
Auteur Anna Enquist
Type materiaal Dwarsligger
Editie Elfde druk;
Uitgave [Amsterdam] : [Dwarsligger®], [mei 2015]
Overige gegevens 479 pagina's - 12 cm
Annotatie Colofon vermeldt: Deze dwarsligger® is tot stand gekomen in samenwerking met Uitgeverij De Arbeiderspers - 1e druk: Amsterdam : De Arbeiderspers, 2011
ISBN 9789049804022
PPN 383689457
Genre psychologische roman - dokters-, verpleegsters- en ziekenroman
Thematrefwoord Psychiatrie ; Anesthesie
Taal Nederlands

Relaties/Serie

Dwarsligger
Boek

Dwarsligger (2009-...)

vol. 348
Uitgeleend