Let op | de inlogprocedure van je account is gewijzigd
Meer informatie
American sniper
DVD

American sniper ([2015]), directed by Clint Eastwood

Chris Kyle is de dodelijkste scherpschutter uit de geschiedenis. Hij speelt een belangrijke rol in de strijd tegen het terrorisme na 11 september 2001.

Recensie

Amerikaanse kaskraker en controversieel oorlogsdrama, geregisseerd door Clint Eastwood met Bradley Cooper (American hustle) en Sienna Miller, gebaseerd op de memoires van Chris Kyle, geschreven door Scott McEwen en Jim DeFelice. In de film volgen we Chris Kyle, de sluipschutter met de meeste - officieel getelde - doden op zijn naam. Na 9-11 dient hij als Navy Seal in het Amerikaanse leger voor maar liefst vier 'tours' in de Irak-oorlog. De film werd wisselend ontvangen in de (Nederlandse) pers. André Waardenburg (NRC 4-3-'15) geeft 2 sterren en vindt vooral de wijze waarop Eastwood de film vormgeeft kwalijk: 'Als heldenepos, het tegendeel van zijn Flags of our Fathers, dat die heldendom juist relativeert. Eastwood maakt van Kyle een Texaanse cowboy die het als moderne Dirty Harry opneemt tegen meedogenloze (...) tegenstanders. (...) gereduceerd tot een Hollywoodcliché.' Ab Zagt (AD 5-3-'15) geeft 4 sterren: 'American Sniper is een film die weinig vragen stelt. (...) Eastwood is vooral geïnteresseerd in het patriottisme en het meesterschap van de scherpschutter. (...) Ondanks het ideologische simplisme levert de film pakkend en razend knap gemaakt filmdrama op. Heel goed, maar ook heel fout.' Genomineerd voor zes Oscars, waarvan één gewonnen voor Beste Geluidsmontage.

Specificaties

Engels | 5051888209066

Titel American sniper
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Clint Eastwood ; Bradley Cooper ; Sienna Miller ; Scott McEwen ; Jim DeFelice
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Warner Home Video, [2015]
Overige gegevens 1 dvd-video (127 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Bradley Cooper, Sienna Miller, Luke Sunshine, Ben Reed. - Engels gesproken, nagesynchroniseerd in het Frans en Italiaans, ondertiteld in Nederlands of Frans - Gebaseerd op de memoires van scherpschutter Chris Kyle, geschreven door Scott McEwen en Jim DeFelice - Videoversie van de film: Verenigde Staten, 2014
ISBN 5051888209066
PPN 392451344
Genre oorlogsroman - thriller
Taal Engels