Wij horen bij elkaar
Boek

Wij horen bij elkaar ([2015])/ Lawrence Schimel, Ann De Bode, vertaling [uit het Engels] Edward van de Vendel

Kwame is geadopteerd. Als zijn broer een bril krijgt, net als hun ouders, denkt Kwame dat iedereen kan zien dat hij niet bij het blanke gezin hoort. Dus mag hij ook een bril uitzoeken! Prentenboek met kunstzinnige illustraties in heldere kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

Recensie

Als zijn broer op een dag een bril krijgt, beseft het Afrikaanse jongetje Kwame dat hij de enige binnen het (verder blanke) gezin is zonder bril. Hij denkt dat iedereen op die manier kan zien dat hij niet echt bij de anderen hoort. Inleefbaar verteld verhaal over adoptie en anders zijn, met een bevredigend einde: de andere gezinsleden laten uit solidariteit met Kwame ook hun haar invlechten. Ruim prentenboek (ca. A4-formaat) met helder gekleurde prenten over dubbele pagina's; levendige bladspiegel. Op sommige afbeeldingen is Kwame meerdere keren weergegeven, onder meer als hij een bril mag uitzoeken. Er is gewerkt met inzoomen, diverse vormen van perspectief en verschillende technieken, o.a. kleurpotlood, verf en collage. De grove, nadrukkelijke lijnvoering en arcerende kleuroverlappingen gecombineerd met blauwe ballpoint kan door kleuters als slordig en krasserig worden beschouwd. De gezichten van de mensen zijn haast fotografisch realistisch weergegeven; hun blik is op Kwame maar ook op de 'lezer' gericht. De tekst laat zich goed voorlezen; er is gewerkt met dialogen en de verleden tijdsvorm. Vanaf ca. 4 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789462910102

Titel Wij horen bij elkaar
Auteur Lawrence Schimel
Secundaire auteur Ann De Bode ; Edward van de Vendel
Type materiaal Boek
Uitgave [Wielsbeke] : De Eenhoorn, [2015]
Overige gegevens 32 ongenummerde pagina's - illustraties - 31 cm
Annotatie Colofon vermeldt: tekst Lawrence Schimel en illustraties Ann De Bode - Vertaling van met illustraties van Doug Cushman: Igual que ellos/Just like them. - Coruña : Tino Tornado Books, (c)2010
ISBN 9789462910102
PPN 391791761
Thematrefwoord Adoptie ; Jezelf zijn
Taal Nederlands