De parkiet, de zeemeermin en de slak
Boek

De parkiet, de zeemeermin en de slak (2015)/ Annemarie van Haeringen

Monsieur Matisse maakt schilderijen in vrolijke kleuren. Als hij ziek wordt, doet hij een geweldige ontdekking. Prentenboek met illustraties in heldere kleuren over de Franse schilder Henry Matisse. Vanaf ca. 5 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Voor veel musea of tentoonstellingen worden prentenboeken gemaakt. Zo ook dit prentenboek, dat hoort bij de tentoonstelling 'De oase van Matisse'* van het Stedelijk Museum Amsterdam. Hiervoor heeft Annemarie van Haeringen zich verdiept in het leven van de bekende en door haar bewonderde kunstenaar Henri Matisse. Want hoe begon de meester van kleur en vorm met zijn beroemde knipsels? We leren Matisse in dit fijne prentenboek kennen als 'een schilder met de zon in zijn buik'. Als hij tijdens een ziektebed niet kan schilderen, doet hij een geweldige ontdekking: knippen van vormen is als tekenen en schilderen tegelijk! Enthousiast 'knipt en knipt en knipt' hij door en ontstaat na maanden van ordenen 'De parkiet en de zeemeermin'. Mooi dat uit tegenslag iets prachtigs ontstaat. De opmaak van het boek doet denken aan de schilderijen van Matisse: wit en vrolijke kleuren spelen de hoofdrol. Het enthousiasme waarmee Van Haeringen het verhaal brengt, werkt aanstekelijk. De (voor)lezer krijgt zin om te knippen en net als Matisse een eigen wereld te scheppen. Vanaf ca. 5 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789025868536

Titel De parkiet, de zeemeermin en de slak
Auteur Annemarie van Haeringen
Type materiaal Boek
Editie Tweede druk;
Uitgave [Amsterdam] : Leopold, 2015 - [Amsterdam] : Stedelijk Museum Amsterdam
Overige gegevens 26 ongenummerde pagina's - illustraties - 29 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de tentoonstelling "De oase van Matisse" Stedelijk Museum Amsterdam, 27 maart-16 augustus 2015 - 1e druk: 2015. - (Stedelijk Museum catalogus ; nummer 916)
ISBN 9789025868536
PPN 39188641X
Rubriekscode Frankrijk 737.8
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Matisse, Henri
PIM Rubriek Beeldende kunst
PIM Trefwoord Matisse