Te wapen!
Boek

Te wapen! acht spraakmakende slagen uit de Oudheid (2015)/ Hein L. van Dolen, Olivier Hekster en Fik Meijer, met een inleiding van Maarten Asscher

HIstorische essays over belangrijke veld- en zeeslagen uit de oudheid en vroege middeleeuwen, vanaf de zeeslag bij Salamis (480 v.Chr.) tot de slag bij Manzikert (1071 n.Chr.).

Recensie

Dit goed leesbare boek behandelt het verloop van acht veld- en zeeslagen uit de oudheid en vroege middeleeuwen. De auteurs beschrijven de slagen aan de hand van de overgeleverde bronnen, interpreteren de gegevens en geven een analyse van de slag. Het boek laat mooi zien hoe de slag een scharnier is van de geschiedenis. De toekomst ziet er aan de vooravond van de slag meestal anders uit dan de geschiedenis op de dag na de slag. De auteurs hebben een verantwoorde selectie gemaakt en beroemde slagen, zoals de zeeslag bij Salamis (480 v.Chr.) waarbij de Perzische vloot een grote nederlaag lijdt door de slimme tactiek van de Grieken, de zeeslag bij Actium waar de vloot van Antonius verpletterend wordt verslagen door de latere keizer Augustus, de slag op het strand van Katwijk en de analyse of die slag daar ooit heeft plaatsgevonden, de overval van de Bataven op het kamp van Cerialis, de afslachting van keizer Julianus door de Perzen, de bloedige herovering van Kreta door het Byzantijnse rijk en de aanzet tot de ondergang van dit rijk bij Manzikert (1071 na Chr.). Voorzien van enkele zwart-witafbeeldingen; enkele hoofdstukken worden afgesloten met een beredeneerde literatuuropgave.

Specificaties

Nederlands | 9789025305925 | 111 pagina's

Titel Te wapen! : acht spraakmakende slagen uit de Oudheid
Auteur Hein L. van Dolen
Secundaire auteur Olivier Hekster ; Fik Meijer ; Maarten Asscher
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Athenaeum-Polak & Van Gennep, 2015
Overige gegevens 111 pagina's, 8 ongenummerde pagina's platen - illustraties - 20 cm
Annotatie Uitgave ter gelegenheid van de Week van de Klassieken - Met literatuuropgave
ISBN 9789025305925
PPN 383795338
Rubriekscode 399.7
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Veldslagen; Klassieke oudheid; Opstellen ; Zeeoorlogen; Klassieke oudheid; Opstellen
PIM Rubriek Geschiedenis
PIM Trefwoord Veldslagen