De Potter's grand tour
Boek

De Potter's grand tour de man die beroemd wilde zijn maar niet herinnerd wilde worden ([2015])/ Joanna Scott, vertaling [uit het Engels]: Moniek Stevens

Een Belgische immigrant en oplichter die in Amerika een florerend reisbureau heeft opgebouwd, maar boven zijn stand leeft, besluit te verdwijnen wanneer zijn bedrijf in moeilijkheden komt.

Recensie

Roman gebaseerd foto's en documenten uit het leven van Armand de Potter, grootvader van de auteur. Hij was een Belgische oplichter en autodidact, die zich in de Verenigde Stat opwerkte tot eigenaar van een reisbureau dat wereldreizen aanbood aan de Amerikaanse elite. Zijn bedrijf komt in zwaar weer nadat toeristen van een van zijn reisgroepen hun juwelen en ander kostbaar bezit verliezen tijdens een scheepsramp en compensatie eisen. De Potter heeft zich dan al in de nesten gewerkt door te veel te spenderen aan zijn verzameling oudheden, die hij aan een Amerikaans universiteitsmuseum te leen heeft gegeven, in de hoop hiermee een eredoctoraat binnen te halen. Hij besluit tijdens een zeereis te verdwijnen, een levensverzekering voor zijn vrouw Aimée en kind heeft hij al geregeld. De tot dan in een afstandelijke, informatieve stijl geschreven roman ontwikkelt zich verder als een liefdesgeschiedenis, van een vrouw die begrijpt dat haar man gelogen heeft over zijn aristocratische verleden en nog veel meer, maar dat er geen kwaad school in zijn streven een gerespecteerde, rijke ondernemer te worden. Niet altijd boeiend verhaal dat aarzelt tussen literaire biografie en documentaire roman. In de Amerikaanse uitgave zijn foto's opgenomen die in de Vlaamse uitgave ontbreken. Kleine druk.

Specificaties

Nederlands | 9789401423526 | 237 pagina's

Titel De Potter's grand tour : de man die beroemd wilde zijn maar niet herinnerd wilde worden
Auteur Joanna Scott
Secundaire auteur Moniek Stevens
Type materiaal Boek
Uitgave [Tielt] : Lannoo, [2015]
Overige gegevens 237 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: De Potter's grand tour. - New York : Farrar, Strauss and Giroux, (c)2014
ISBN 9789401423526
PPN 392704129
Genre historische roman
Taal Nederlands