Timbuktu
DVD

Timbuktu ([2015])/ un film de Abderrahmane Sissako

Timbuktu is in 2012 in handen gevallen van moslimextremisten en de inwoners van de woestijnstad ondergaan de gevolgen daarvan.

Aanwezigheid

Recensie

Frans drama van de uit Mauretanië afkomstige maar in Mali wonende regisseur Abderrahmane Sissako (Bamako). De film reconstrueert de periode waarin gewapende jihadisten het noorden van Mali binnenvallen en hun fundamentalistische interpretatie van de islam aan de bewoners opdringen. Plotseling moeten vrouwen handschoenen dragen en hun hoofd bedekken, mag er geen muziek meer geluisterd worden en is het verboden te roken of te voetballen. Een van de verhaallijnen volgt een Toeareg-echtpaar dat tevreden leeft in hun tent en het vee hoedt. Als een van de koeien losbreekt en het net van een visser beschadigt, doodt deze de betreffende koe. Uit wraak doodt de Toeareg de visser. Hij wordt opgepakt en volgens de sharia berecht. Pauline Kleijer (Volkskrant 25-3-'15): 'Het levert een prachtige mozaïekfilm op, overtuigend in zijn woede en overweldigend in zijn schoonheid. (...) Maar boven alles imponeert Sissako door zijn gevoel voor ritme, visuele spanning, muziek en taal. En door zijn trefzekere observaties, die tot nadenken stemmen.' Ze geeft 5 sterren! Ook Mark Moorman (Parool, 25-3-'15) geeft 5 sterren voor dit 'Meesterwerk'. Won vele prijzen waaronder zeven Césars voor o.a. Beste film, Beste regisseur en Beste script en kreeg een Oscarnominatie voor Beste buitenlandse film.

Specificaties

Frans | 5051083090148

Titel Timbuktu
PEGI/Kijkwijzer leeftijdsadvies
Secundaire auteur Abderrahmane Sissako ; Ibrahim Ahmed ; Abdel Jafri
Type materiaal DVD
Uitgave [Amsterdam] : Cinéart, [2015]
Overige gegevens 1 dvd-video (96 min.) - kleur, geluid, breedbeeld - 12 cm
Annotatie Acteurs onder andere: Ibrahim Ahmed, Abdel Jafri, Toulou Kiki . - Frans en Arabisch gesproken, Nederlands ondertiteld - Videoversie van de film: Frankrijk, 2014
ISBN 5051083090148
PPN 393761916
Thematrefwoord Moslimfundamentalisme ; Mali
Taal Frans