Ik zal je vinden
Boek

Ik zal je vinden (2015)/ Monica Hesse, vertaling [uit het Engels]: Marion Drolsbach, Tracey Drost-Plegt, Janet Limonard-Harkink

Hanneke raakt in de Tweede Wereldoorlog betrokken bij het Amsterdamse verzet en probeert een Joods meisje te redden dat uit haar schuilplaats is verdwenen.Amsterdam, 1943. Hanneke zoekt dagelijks op de zwarte markt naar voedsel en andere spullen. Als iemand haar vraagt de 15-jarige Joodse Mirjam op te sporen, raakt Hanneke betrokken bij het verzet. Vanaf ca. 15 jaar.

Aanwezigheid

Recensie

Het is 1943. Amsterdam gaat gebukt onder de grimmige Tweede Wereldoorlog. Hanneke zoekt in opdracht van haar klanten op de zwarte markt naar allerlei (etens)waren. Als iemand haar vraagt de Joodse Mirjam op te sporen raakt ze ongewild bij het verzet betrokken. Er volgt een spannende tijd waarin ze als een echte speurneus elke clou gebruikt om het meisje te vinden. Ze stuit op geheimen, ziet wat verraad kan aanrichten en beseft hoe belangrijk vriendschap, moed en trouw zijn. De Amerikaanse auteur was als kind al gefascineerd door het verhaal van Anne Frank en besloot na een bezoek aan Amsterdam over de oorlog te schrijven. Als basis gebruikte ze historische gebeurtenissen, zoals de redding van 600 Joodse kinderen door Walter Süskind. In eenvoudige taal en met indringende beelden toont ze het dagelijks leven in de oorlog. Met hoofdpersonage Hanneke creëert ze een heldin van vlees en bloed, die af en toe aan zichzelf, haar motieven en moed twijfelt, maar zoveel doorzettingsvermogen heeft dat je als lezer hoopt dat ze haar opdracht volbrengt. Spannend, op historische feiten gebaseerd oorlogsverhaal, dat door het levensechte jonge hoofdpersonage ook aansluiting zal vinden bij jongeren. Vanaf ca. 15 jaar.

Specificaties

Nederlands | 9789045209722 | 334 pagina's

Titel Ik zal je vinden
Auteur Monica Hesse
Secundaire auteur Marion Drolsbach
Type materiaal Boek
Uitgave Uithoorn : Karakter Uitgevers B.V., 2015
Overige gegevens 334 pagina's - 22 cm
Annotatie Vertaling van: Girl in the blue coat. - (c)2015
ISBN 9789045209722
PPN 391080504
Genre oorlogsroman
Thematrefwoord Wereldoorlog II ; Verzet ; Jodenvervolging
Taal Nederlands