De natuur als uitvinder
Boek

De natuur als uitvinder miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar (2015)/ Ylva Poelman, redactie: Joke Jonkhoff ; illustraties: Maartje Kunen, Medical Visuals

Onderzoek naar processen in de levende natuur met als doel concrete toepassingen van deze wetenschap in het dagelijks leven. Met veel voorbeelden van in de natuur opgedane inspiratie.

Aanwezigheid

Recensie

Ylva Poelman wordt de 'bionische vrouw' genoemd: zij zet zich in voor het vakgebied 'bionica'. De gedachte daarachter is dat miljarden jaren evolutie mooie oplossingen voor technische problemen heeft opgeleverd, waar mensen inspiratie uit kunnen halen voor het oplossen van hun eigen technische problemen. Bionica is simpel gezegd: spieken bij de natuur. Vergeleken met het bekende boek van John J. Videler 'Bionica, leren van de natuur'* is de gedachte soms gelijk, maar zijn er ook veel andere voorbeelden. Thema's als zuinig zijn met energie, construeren met weinig bouwmateriaal en organisatievormen in de natuur zijn inspirerend. Kritische noot is dat vaak wordt gezegd dat iets potentie heeft, in de toekomst zal werken, of dat er mogelijkheden zijn, waardoor je je gaat afvragen waarom dat dan al tientallen jaren duurt. Wat dat betreft, zijn de tientallen roze kaders met titels als 'Spinnenzijde als inspiratiebron' zeer geslaagd: in die stukjes wordt heel concreet het verband uitgelegd tussen een voorbeeld uit de natuur en een product van de menselijke techniek. De afbeeldingen verhelderen de principes heel goed. De auteur is initiator van het Bionica Innovatie en Expertise Centrum in Groningen en schrijft over dit onderwerp als columnist voor Trouw. Een inspirerend boek.

Specificaties

Nederlands | 9789048825417 | 254 pagina's

Titel De natuur als uitvinder : miljarden jaren aan innovatie gratis beschikbaar
Auteur Ylva Poelman
Secundaire auteur Joke Jonkhoff ; Maartje Kunen
Type materiaal Boek
Uitgave Amsterdam : Uitgeverij Carrera, 2015
Overige gegevens 254 pagina's - illustraties - 21 cm
Annotatie Met literatuuropgave
ISBN 9789048825417
PPN 383765641
Rubriekscode 573.9
Taal Nederlands
Onderwerp algemeen Bionica
PIM Rubriek Wetenschap en Techniek
PIM Trefwoord Bionica